Gå til hovedinnhold

Barnebymarsjens tredje år

I løpet av to helger i september – og en søndag i juni – har over to tusen barn og voksne deltatt på Barnebymarsjen 2015. Deltagere over hele Norge har vært med på en søndagstur og familiedag med mening, der vi gikk sammen for å gi barn et trygt hjem.

28. september 2015

Barnebymarsjen 2015 fant sted i Bergen, Kristiansund, Levanger, Lillestrøm, Mo i Rana, Oppdal, Oslo, Sandefjord, Skien, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Ørje. Arrangementene har hatt sine lokale preg, med turer rundt vann og opp åser, dager med sol og med regn, solsikkemaling på kinn og på hender, og ikke minst mange forskjellige aktiviteter for store og små. I år gikk inntektene i all hovedsak til SOS-barnebyers arbeid for barn på flukt.

Et arrangement i vekst

- Det var en strålende dag på alle måter. Sola skinte og folk var fornøyde med opplegget i løypa. De frivillige gjorde en super innsats, forteller Ragne Rødstøl, fylkesleder for de frivillige i Rogaland. Det var faktisk i Stavanger det hele startet i 2013. Da deltok over 600 barn og voksne. I fjor spredte arrangementet seg til 7 byer, og i år har det altså vært 13 Barnebymarsjer på kryss og tvers av landet.

Barnebymarsjen begynner å bli en solid årlig tradisjon som sprer seg til stadig flere norske byer. Tilbakemeldingene fra årets arrangementer har vært kjempepositive. Rebusløpet langs marsjruta har vært veldig populær, og ga barna et innblikk i SOS-barnebyers arbeid. Andre aktiviteter som fenget var ansiktsmaling (med alt fra solsikker, sommerfugler og dinosaurer!), bamsesykehus (en liten dose med sjokoladelinser kurerte de fleste), klemmer fra SOS-bamsen og lykkehjul med flotte premier fra gavmilde støttespillere. Karsten og Petra, også kjent som barneskuespillerne Nora og Elias, tok også turen innom Barnebymarsjen i Oslo til barnas store glede.

Barnebymarsjen i Trondheim i 2015.
Ansiktsmaling var populært på Barnebymarsjen i Lillestrøm!
En flott sommerfugl på Barnebymarsjen i Bergen.
Barn leker med SOS-bamsen på Barnebymarsjen i Oslo.

Se flere bilder fra Barnebymarsjen på Facebook!

Gikk sammen for barn på flukt

Uansett hvor i Norge man deltok på Barnebymarsjen så var formålet det samme, nemlig å gi flere barn et trygt hjem. Selv om alle barn har rett til et trygt hjem og Barnekonvensjonen anerkjenner familien som den tryggeste rammen for barns oppvekst, er det likevel barn som vokser opp alene eller uten tilstrekkelig omsorg fra trygge voksne. Overalt i verden. Barnebymarsjen er et familiearrangement der deltagere samtidig støtter SOS-barnebyers arbeid for å gi barn et trygt hjem og en god oppvekst.

Det er de frivillige for SOS-barnebyer som organiserer arrangementet i sine respektive byer, og inntektene går til programmene de støtter i ulike land. Sett i lys av den prekære flyktningkrisen vi nå er vitne til besluttet de fleste av frivilliggruppene at inntektene i år skal gå til SOS-barnebyers arbeid for barn på flukt. SOS-barnebyer er til stede i de kriserammede landene, i transittlandene underveis langs flukten og i mottakslandene flyktningene kommer til. Pengene som samles inn brukes til å hjelpe barn som er på flukt alene, til gravide og de svakest stilte familiene.

Barn hjelper barn

Mange barn her i Norge har hørt om flyktningkrisen - kanskje de har fått med seg noe på nyhetene en kveld, hørt familien snakke om situasjonen eller lært om det på skolen. Mange har et stort ønske om å hjelpe de barna som kanskje ikke har det like bra som dem. Ved å delta på Barnebymarsjen fikk barn her hjemme muligheten til å gjøre noe konkret for barn på flukt, samtidig som det ble en hyggelig og meningsfull dag for hele familien.

En liten jente i Mo i Rana spurte de frivillige om SOS-barnebyer virkelig ville bruke inntektene fra arrangementet for å hjelpe barna som flykter – hun hadde sett dem på TV. Da hun hadde sikret seg om formålet rakte hun over penger hun hadde tatt med seg fra sparebøssa hjemme. Hun var en av mange hundre barn som viste sitt engasjement for alle barns rett til et trygt hjem ved å delta på Barnebymarsjen.

Tusen takk til alle deltagere som tok turen! Hele 13 Barnebymarsjer har altså funnet sted i 2015, et resultat av den utrolig innsatsen til de frivillige som står bak arrangementene. Vi satser selvfølgelig på enda flere arrangementer og enda flere deltagere neste år. Følg med videre!