Gå til hovedinnhold

Fant sammen i SAMMEN

SOS-barnebyers nye integreringsmodell hjelper nyankomne ungdommer å bli kjent med norske jevnaldrende. I Levanger har det ført til at Zahra og Madelein har blitt bestevenner.

09. november 2017

18 år gamle Zahra Hashemi kommer fra Afghanistan. 17 år gamle Madelein Gausen fra Levangernesset i Nord-Trøndelag. Begge bor i samme kommune, men møttes først gjennom SAMMEN, et integreringsprosjekt SOS-barnebyer utvikler i samarbeid med en rekke kommuner over hele Norge.

Formålet er både å bli kjent med hverandre, og å gi de nyankomne ungdommene en god og naturlig vei inn i lokalsamfunnet de skal vokse opp i. I Levanger har den nye modellen virkelig lykkes.

– Hadde det ikke vært for prosjektet, ville vi ikke visst om hverandre, sier de to jentene til lokalavisa Innherred.

Møtes seks og seks

I SAMMEN jobber ungdommene i grupper med et selvvalgt prosjekt og mot et felles mål. SOS-barnebyer og norske kommuner tilrettelegger prosjektet, men det er engasjerte ungdommer som er avgjørende for at prosjektet gir resultater.

Basert på interesser og ønsker dannes grupper på seks, tre norske ungdommer og tre som er nye i kommunen. Gruppen bestemmer selv hva som skal være deres prosjekt, og de skal gjennomføre det som en gruppe. En veileder og kommunen bistår så langt det trengs.

Femten kommuner over hele landet er nå med i prosjektet, blant annet Asker, Lillehammer, Nesodden, bydel Bjerke i Oslo og nettopp Levanger. På slutten av prosjektet får alle deltakerne en attest fra kommunen som kan være god å vise til når de etterhvert skal ut på jobbjakt i nærmiljøet.

– Ikke vanskelig med henne

– Det har vært vanskelig å bli kjent med folk fra Norge, men det var ikke så vanskelig med henne, sier Zahra om den nye venninnen.

– Det er gøy å henge med Zahra, sier Madelein tilbake. – Hun er en snill og hyggelig person som det er lett å finne på ting sammen med.

I Levanger har fellesnevneren for aktivitene vært «dyrking» - både av vekster i jorda, og av felles interesser som bowling, gårdsbesøk og allsang.

Og Madelein angrer i hvert fall ikke på at hun var med. Nå håper hun på en reunion med alle de seks ungdommene som var med i prosjektet.

– Det ble slik at vi ikke ville det skulle ta slutt, sier hun.

Dette er SAMMEN

  • Bidrar til at ungdom som har flyktet alene til Norge får mulighet til å bli kjent med norsk ungdom. Slik kommer de raskest og på den mest naturlige måten inn i lokalmiljøet på sitt nye hjemsted.
  • Ungdommene jobber i grupper med et selvvalgt prosjekt og mot et felles mål.
  • SOS-barnebyer og norske kommuner tilrettelegger prosjektet, men det er engasjerte ungdommer som er avgjørende for at prosjektet gir resultater.
  • Femten kommuner over hele landet er nå med i prosjektet, blant annet Asker, Lillehammer, Nesodden, bydel Bjerke i Oslo og nettopp Levanger.

Se filmen: