Gå til hovedinnhold

Et tilbakeblikk på 2020

Fotoreportasje

2020 har på mange måter vært et spesielt og krevende år for oss alle, med alt det pandemien førte med seg. Men det har også vært mange lyspunkter i dette «annerledesåret»..

18. februar 2021

Aya (16) i fint driv på fotballbanen under en kamp. Foto: SOS-barnebyer

Aya (16) lærte sine første fotballtriks da hun bodde i SOS-barnebyen, nå spiller hun på det jordanske fotballandslaget. Det er ingen selvfølge for en jente å kunne spille fotball i Jordan.

Kourush (17) står og smiler fornøyd foran tavla. Foto: SOS-barnebyer

Til tross for en vanskelig livssituasjon i en flyktningleir på Lesvos i Hellas, har Kourush (17) klart å utmerke seg. Gjennom SOS-barnebyers utdanningsprogram har han klart å lære seg språket, oppnå gode karaterer og kommet inn på en lokal videregående skole. –    Drømmen er å bli dataprogrammerer, sier Kourush.

Jente med munnbind i stripete t-skjorte og jeans, vasker hendene i vann fra de tomme oljebeholderne. Foto: SOS-barnebyer

I kampen mot covid-19 fant en gruppe ungdommer fra barnebyen i Togo en kreativ måte å bruke tomme oljebeholdere på ved å gjøre de om til vannstasjoner. I løpet av kort tid fikk alle familiehusene i barnebyen og fellesområdene egen håndvask.

Khaya (12) og Pieter (13) i fullt ishockeyutstyr. Foto: Jakob Fuhr

Khaya (12) og Pieter (13) fra SOS-barnebyen Port Elisabeth i Sør-Afrika har oppdaget ishockey. De trener sammen med den lokale klubben i byen og drømmer om spiller- og trenerkarrierer. - Ishockey holder oss opptatt og unna trøbbel og dårlig påvirkning, sier Pieter.

bilde

Fire jenter fra barnebyen i Kosovo har etablert et prosjekt mot nettmobbing, og jobber for å skape bevissthet blant unge om temaet.  - Vi må heve stemmen vår for barn og unge, og være talspersoner for våre rettigheter, sier Alma (16).

Zelalem sitter på bakken sammen med fosterforeldrene og leker. Foto: Jakob Fuhr

Som spedbarn ble Zelalem forlatt foran et sykehus. Nå bor han sammen med fosterforeldrene Tadele og Bogalech. SOS-barnebyers fosterfamilieprogram i Etiopia har i 2020 sørget for at mer enn 150 barn får trygg omsorg i en ny familie.

Jente fra Brasil som er en del av ungdomsprosjektet YouthCan skriver på ei tavle. Foto: Luis Cardoso

For å skape bedre muligheter for unge mennesker som har vokst opp i alternativ omsorg, startet SOS-barnebyer et globalt initiativ kalt YouthCan! Sysselsettingsprogrammet jobber tett med privat sektor for å gi unge mennesker yrkesopplæring, praksisplasser og arbeidserfaring. YouthCan! finnes nå i over 30 land og hjalp i fjor over 5000 unge med å kvalifisere seg for arbeidsmarkedet.

Tigist (13) sitter på senga og jobber med lekser. Ved siden av seg har hun en soldrevet radio så hun kan følge fjernundervisningen. Foto: Nigus Hailu

Fra den ene dagen til den andre stengte skoler rundt om i verden, men i mange steder er digital undervisning umulig. I Adwa i Etiopia fikk 416 familier i SOS-familieprogrammet en soldrevet radio slik at barna kan følge med fjernundervisningen. - Det er gøy, eneste ulempen er bare at jeg ikke kan stille spørsmål til læreren, sier Tigist (13).