Gå til hovedinnhold

Ukraina: De glemte barna

SOS-barnebyer jobber intenst for å hjelpe barn uten omsorgspersoner som bor på institusjon i Ukraina. Mange steder har de ansatte flyktet, og barna er overlatt til seg selv.

07. mars 2022

98 000 barn som enten er foreldreløse, forlatt av familien sin på grunn av fattigdom eller har ulike funksjonshemminger bor på institusjoner i Ukraina. På grunn av krigen har de ansatte mistet finansieringen fra staten og mange av dem har vært nødt til å flykte.

På noen av institusjonene er det to til tre voksne nå passer opp mot 40 spebarn i alderen 0 til tre år, 24 timer i døgnet. Andre steder er tusenvis av barn er overlatt til seg selv.

– Når de ansatte ved institusjonene evakuerer, må barna ta hånd om seg selv. Disse barna vil dø når ansatte selv må flykte vekk med sine familier, sier nasjonaldirektør i SOS Ukraina, Serhii Lukashov, som også har snakket med VG om denne fortvilte situasjonen for vår aller viktigste målgruppe.

Nødhjelp til barn uten omsorgspersoner

I fire ulike regioner i den vestlige delen av Ukraina har SOS-barnebyer funnet lokale samarbeidspartnere som vi nå jobber sammen med for å gi nødhjelp til sårbare barn på instiusjoner, i tillegg barn uten omsorgspersoner som må flykte fra de krigsherjede områder til andre områder i Ukraina.

- Behovene ved de ulike institusjonene varierer. Noen trenger omsorg fra voksenpersoner. Noen trenger primære ting som mat, vann og hygieneartikler. Og mange trenger psykososial hjelp, avslutter Lukashov.