Gå til hovedinnhold

Dette er en SOS-familie

I en SOS-familie får barn som ikke har familie og slekt som kan ta seg av dem, en trygg og stabil oppvekst. Her vokser de opp sammen med biologiske søsken og SOS-søsken og får omsorg fra SOS-foreldre.

I de fleste tilfeller er omsorgspersonen en SOS-mor, men i flere land – spesielt i Europa, er det både SOS-foreldrepar og SOS-fedre. 

Boligen de bor i er barnas hjem, og boligen kan ligge rundt en tradisjonelt barneby en håndfull barn per hus og ti-tolv hus lokalisert sammen eller i et helt vanlig nabolag. Det bor vanligvis 6-10 barn i en SOS-familie. 

SOS-foreldre som kjernen i familien 

SOS-foreldrene er kjernen i SOS-familiene og de trygge voksne. For mange barn de eneste. Rundt 6000 kvinner og menn over hele verden jobber som SOS-foreldre. De skaper en hverdag med matpakke i sekken, prat rundt middagsbordet, hjelp med lekser, følging til fotballkamp, kanskje et brettspill, kveldsmat og nattaklem. 

Det stilles høye krav til SOS-foreldre, og de får grundig opplæring for å kunne gi trygghet og en stabil oppvekst til barn med ulik bakgrunn og start på livet.  Å jobbe som en SOS-forelder er ikke en vanlig jobb, det krever mye engasjement og personlig egnethet. SOS-foreldre skal være trygge, tydelige, rause og forutsigbare. De skal være tilstede og parate til å gi omsorg til barn som kan være veldig kontaktsøkende, eller avvisende på grunn av vonde erfaringer.  

- Det viktigste man kan gjøre for at barn skal føle tilhørighet, er å gi dem kjærlighet.

SOS-mor Cathrine fra Zimbabwe
- Jeg merker at mamma Oksana er glad i meg! Jeg føler vi er som en helt vanlig familie, sier Llia (11) som bor i en SOS-familie i Russland.

Faste rutiner gir trygghet og skaper forutsigbar hverdag

Det beste for barna er at de får en så vanlig oppvekst som mulig, med familie, lek, fritidsaktiviteter, skole, venner og det som hører til barndommen. Faste rutiner er viktig for å ha en trygg og forutsigbar hverdag. Disse knytter familien sammen og legger det viktige grunnlaget et hvert barn trenger i livet.  

I mange hus henger det en timeplan hvor alt som skjer i løpet av en dag er skrevet opp – også når de skal lese bøker eller spille kort. De lager mat, leker, lager hobbyting og gjør lekser, hver uke.

Faste rutiner gir barn trygghet og forutsigbarhet. Foto: Nina Ruud
Faste rutiner gir barn trygghet og forutsigbarhet.

I de fleste SOS-familiene har barn faste dager hvor de hjelper til med å lage middag. De som ikke er opptatt med middagslagingen, rydder rommet, eller dekker bordet. De største barna i SOS-familiene tar gjerne ansvar for sine småsøsken og lærer dem å lese og gjør hobbyting sammen. De følger gjerne de yngste til skole og hjelper til med leksene.

Barna hjelper til med matlaging. Foto:Corner van Heerden
Barna hjelper til med matlaging.
 Familien spiser middag sammen og snakker om dagens gjøremål.  Foto: Nina Ruud
Familien spiser middag sammen og snakker om dagens gjøremål.

- Å være SOS-mamma er ikke en jobb, det er en livsstil.

SOS-mor Oksana fra Ukraina

Følges opp av fagpersoner 

Barna i en SOS-familie får individuell oppfølging basert på deres behov og personlighet, slik som barn i en vanlig familie. Mange barn som vokser opp med tett tilknytning til SOS-barnebyer ha med seg en «tøff bagasje». Derfor er det svært viktig at barna møtes med erfaring og oppdatert fagkompetanse. Hver familie får derfor tett oppfølging av et profesjonelt nettverk av fagpersoner. De har ansvar for at barna skal vokse opp til å være trygge og harmoniske voksne. 

Flytter når det er naturlig 

Barna bor i SOS-familien til det er naturlig at de flytter hjemmefra, for å gå videre på skole eller arbeidet. Det er helt vanlig at barn som har flyttet ut kommer hjem på besøk – og mange SOS-foreldre har en stor flokk barnebarn. 

Vil du vite mer om livet i en SOS-familie?

Møt SOS-mor Malani og se hvordan en typisk dag i en SOS-familie ser ut.