Ung kvinne med flettet hår i en topp, og kjole uten ermer, sitter ved et bord og hjelper to barn med lekser. En gutt med lysegul t-skjorte, og ei jente med ermeløs lys kjole. Foto: Christian Lesske

Programpolicy og retningslinjer

Barnekonvensjonen og FNs retningslinjer for alternativ omsorg for barn: 

SOS-barnebyer jobber i tråd med Barnekonvensjonen og FNs retningslinjer for alternativ omsorg for barn (2009) som skal styrke rettighetene til barn som er under omsorg utenfor egen familie. Retningslinjene skal sikre at FNs medlemsland følger visse kvalitetsstandarder i arbeidet med verdens mest utsatte barn.  

SOS-barnebyer har en rekke retningslinjer og reguleringer som alle medlemmer i føderasjonen er pålagt å følge. Noen av de mest sentrale for vårt arbeid er:

Retningslinjer for barns beskyttelse 

Alle barn har rett til omsorg og beskyttelse. Likevel blir millioner av barn over hele verden utsatt for alvorlige overgrep og lidelser. Barns beskyttelse er fundamentalt viktig i alt arbeidet SOS-barnebyer gjør for barn verden over, og vår policy for barn og unges beskyttelse skal forhindre overgrep og misbruk av barn i alle våre programmer verden over, samt bevisstgjøre barn på deres rettigheter. 

Retningslinjer for anti-korrupsjon: 

SOS-barnebyer har nulltoleranse for korrupsjon og økonomisk mislighold. God styring og rapportering gjør oss i stand til å bruke ressursene som er betrodd oss på best mulig måte. Våre policyer og retningslinjer er laget for systematisk å minimere risikoen for korrupsjon på tvers av alle nivåer i føderasjonen. 

Retningslinjer for likestilling: 

Likestilling er et viktig verktøy for å bekjempe fattigdom og styrke rettighetene til alle barn, uavhengig av kjønn. SOS-barnebyer mener derfor at kampen for likestilling er helt avgjørende for fremtiden til utsatte barn verden over. SOS-barnebyers retningslinjer for likestilling fokuserer på å rette opp ulikheter som spesielt jenter, men også kvinner, opplever på grunn av sitt kjønn. Utdanning spiller en viktig rolle; å sikre at jenter har like muligheter til skolegang sikrer deres fremtid som mødre og ledere i lokalsamfunn.  

Mandat for humanitært arbeid: 

Konsekvenser av klimaendringer fører til at naturkatastrofer øker i antall og omfang, og stadig flere kriger, konflikter og ustabile politiske situasjoner fordriver millioner av mennesker fra hjemmene sitt. Krig og naturkatastrofer rammer alltid barna hardest, særlig de som ikke har omsorgspersoner eller som mister dem på flukt eller i kriser.  SOS-barnebyers mandat for humanitært arbeid prioriterer de mest utsatte barna, og SOS-barnebyer jobber for å sikre barns grunnleggende rettigheter til overlevelse, utvikling og beskyttelse.  

Rammeverk for sikkerhet og trygghet 

SOS-barnebyer setter sikkerhet og trygghet først for alle som er involvert i våre programmer. Vi anerkjenner at særlig de som jobber og oppholder seg i ustabile områder, kan møte på ulike risikoer, og derfor har vi utviklet et rammeverk for å ivareta sikkerheten til ansatte, frivillige og barna i våre programmer. Vi jobber for en sikkerhetskultur der alle ser trygghet og sikkerhet som sitt ansvar, og der klare rutiner for å håndtere risiko er på plass. Dette er nedfelt i en rekke interne dokumenter. Vi følger gjeldene lover og regler for å sikre at alle i våre programmer er trygge.