Gå til hovedinnhold

Behovene øker for hver time

Ukraina

Barn i Ukraina er enten på flukt eller i bomberom. – Angrepene blir stadig verre, mange byer blir nå teppebombet og selv det å evakuere er farlig, sier nasjonaldirektør for SOS-barnebyer i landet, Serhii Lukashov. Barn og familier trenger mat, vann, sanitære og hygieniske artikler og tilgang på psykologisk støtte for å behandle traumer.

04. mars 2022

Tunge kamper pågår nå flere steder i Ukraina. Så langt har 227 sivile, blant dem 15 barn, mistet livet og det er store skader på infrastruktur som veier, vann og avløp, strømnett og boliger. 400 000 mennesker er uten elektrisitet i Donetsk og Horlivka og flere enn 40 000 i Horlivka er uten tilgang til vann.

- Det er bomber og rakettangrep over så og si hele landet nå. Til og med små byer langt fra frontlinjen blir truffet. Barn er i improviserte bomberom, i kjellere hvor de søker beskyttelse mot bombene. Flere steder pågår det teppebombing – ikke på militære mål, men boligområder, sier Serhii Lukashov, nasjonaldirektør for SOS-barnebyer i Ukraina.

Tomme hyller og akutt behov

Mange steder i de verst rammede områdene er butikken snart tomme for varer, minibankene tomme for penger og betaling med bankkort umulig. Tilgangen til helsetjenester, nødvendig medisinsk hjelp og varer er begrenset også andre steder på grunn av sikkerhetssituasjonen, portforbud og unntakstilstand. Sosiale stønader fra staten skal også være stoppet.

Det er et akutt behov for mat, vann, husly og nødvendige basisvarer, særlig for dem som er igjen inne i byer med aktive kamper.

Mellom flyangrepene sitter psykologen ved SOS- barnebyer i Bovary og lærer barn gjennom lek hvordan de skal reagere når flyalarmen går. Barna og psykologen sitter i en sofa. Foto: SOS-barnebyer
Mellom flyangrepene sitter psykologen ved SOS- barnebyer i Bovary og lærer barn gjennom lek hvordan de skal reagere når flyalarmen går.

Traumehjelp ekstremt viktig

I tillegg er det svært mange både barn og voksne som trenger psykososial hjelp for å håndtere de ekstremt traumatiske opplevelsene den siste tiden.

- Barn i Ukraina opplever uhyrlige redsler. De er redde for sitt eget liv og for at mamma, pappa, venner og familie skal bli drept. De må flykte fra hjemmet, mens pappa, bestefar og kanskje storebror blir igjen for å kjempe. Det går ikke an å forestille seg hvor traumatisk dette er for barn. Det er ekstremt viktig at både barna og mødrene deres får hjelp til å bearbeide opplevelsene og håndtere traumene. Hvis ikke risikerer vi langvarige skader på en hel generasjon barn, sier Sissel Aarak, generalsekretær i SOS-barnebyer.

I mens forsøker SOS-barnebyers ansatte i Ukraina å støtte familier som er med i våre programmer og andre familier som trenger hjelp, så godt de kan. I mellom flyangrepene sitter psykologen ved SOS- barnebyer i Bovary og lærer barn gjennom lek hvordan de skal reagere når flyalarmen går.

- Hun forsøker å lette redselen for farene ved å, så godt det lar seg gjøre, gjøre det til en leken aktivitet og ikke noe traumatisk. Men det er klart, traumene er der likevel, sier Serhii Lukashov.


Fem barn fra SOS-barnebyer i Ukraina er nå i trygghet i en barneby i Polen, de sitter på gulvet og spiller sjakk. Foto: SOS-barnebyer
De fleste av SOS-barnebyers fosterfamilier er nå evakuert til Polen. Her leker polske og ukrainske barn sammen i SOS-barnebyen Bilgoraj.

Farlig flukt

I løpet av de sju siste dagene har en million mennesker krysset grensene til Ukrainas naboland. Enda flere befinner på flukt inne i landet.

- Også selve evakueringen er farlig, nå på vinteren, uten ordentlige forberedelser og uten tilstrekkelige ressurser. Hundretusenvis av mennesker, inkludert mange barn, er nå ved grensenekontrollene og prøver å komme seg ut av landet. Bare en liten del av den vestligste regionen av Ukraina er relativt trygg, og her er det enormt mange internt fordrevne som vil komme se over grensen. Vi gjør det vi kan for å hjelpe dem, sier Lukashov.

Hjelp til barn på institusjoner

SOS-barnebyer jobber også sammen med lokale partnerorganisasjoner for å få evakuert barn fra barnehjem i Kharkiv, Berdyansk og Slavyansk sørøst i landet, til Dnipropetrovsk-regionen sentralt i Ukraina. 23 barn og fem voksne fra et barnehjem i Kyiv er allerede evakuert til en SOS-barneby i Polen.

- Vi har et altfor høyt antall barn som lever på institusjoner her i landet. Og nå blir mange av dem overlatt til seg selv. Vi har ikke kapasitet til å hjelpe alle alene, men jobber nå sammen med lokale, profesjonelle organisasjoner for å kunne hjelpe så mange som mulig.

Dette gjør vi i Ukraina nå og på lengre sikt:

  • Umiddelbar støtte til barn – og deres familie – i fosterhjem og statlige barnevernsinstitusjoner (barnehjem). Rundt 80 barn og deres fosterforeldre fra fosterfamilier i SOS-barnebyers programmer har blitt flyttet til SOS-barnebyer i Polen. Sammen med lokale partnerorganisasjoner jobber vi med å sikre mat, nødvendige forsyninger, psykososial støtte og evakuering av barn i statlige institusjoner og fosterfamilier.
  • Nødhjelp til flyktninger.  SOS-barnebyer i naboland som Polen og Romania trapper opp innsatsen for barn og familier på flukt.
  • Styrke familier i tiden fremover. På lengre sikt, jobbe sammen med partnere for å støtte familier slik at de kan gjenoppbygge livet og hverdagen igjen.