Gå til hovedinnhold

Barn i Norge har mye hjertevarme

Resultatet fra SOS-barnebyers «Omvendt Julekalender» i 2017, der skoleelever gir istedenfor å få, viser at barn over hele landet har mye hjertevarme. Lærere forteller at det skjer noe sosialt godt i klassene når alle elevene er sammen om en solidarisk sak.

05. februar 2018

Over 53 000 barn deltok på SOS-barnebyers Omvendte Julekalender i 2017.

– Vi lærer at vi ikke bare kan få ting, men at vi også må vise medfølelse med andre og gi noe også, sier Håvard fra Elvebakken skole i Alta.

Både lærere, foreldre og barn gir positive tilbakemeldinger om fjorårets julekalender.

– Vi synes dette er en fin måte å lære dem om omtanke (…) Jeg tror dette er med på å utvide horisontene til elevene, forteller lærer ved Ådland skole på Karmøy, Britt Kari Kolbeinsen.

Hver skolemorgen i adventstiden fikk elever ved 532 skoler en ny historie fra SOS-barnebyers arbeid rundt i verden. Historiene ble fortalt gjennom kortfilmer bak digitale luker. Her fant elevene også engasjerende undervisningsmateriell som bygger opp under kunnskapsmål i læreplanen. I tillegg gjorde elvene små julejobber hjemme som de fikk betalt for. Pengene gikk til SOS-barnebyer og arbeidet for barn uten omsorg.

«Barnet har laget middager og lest og lagt lillesøster hver kveld. I tillegg foregår det innsamling av flasker for panting - realt teamwork blant gode klassevenner. Disse pengene kommer i konvolutt», skriver en forelder på SOS-barnebyers digitale innsamlingsside. 

bilde
Eskil Grenne (8) fra Åsen skole nord for Trondheim er en av 53 000 elever som deltok på Omvendt Julekalender. «Vi henter tomflasker i Åsen oppe i nabolaget. Vi legger pengene i en stor sparegris på klasserommet» skriver han i en tilbakemelding til læreren

Elever om Omvendt Julekalender:

SEBASTIAN, 3. trinn fra Åsen skole i Levanger:

«Vi synes at flaskeaksjonen er en veldig god idé, jeg føler meg veldig bra når jeg gir penger til andre barn.»

OLAV JØRGEN 4. trinn, Tredal skole i Sunndalsøra: «Jeg har støvsugd, tent opp i ovnen og vært med i fjøsen (…) Og så har jeg hjulpet til med å ta imot en kalv ...»

TIRIL, Ådland skole på Karmøy: «Det er kjekt å få pakker altså, men det er bra at vi har muligheten til å hjelpe andre. Jeg vil si dette er bedre enn vanlig pakkekalender i klassen.»

 

 

Lærere om Omvendt Julekalender:

Lærer Marit Bøe Støten, Os skole i Rakkestad:  «Elevene gleder seg hver morgen og er veldig spente på hvor mye de klarer å samle inn. Jeg tror dette er en kalender, som gir så mye mer enn en vanlig pakkekalender. Vi har mange gode samtaler, og barna har blitt mer bevisste på hvor bra de har det her i Norge. Barna svarer at ‘Det gjør oss glade. Man blir glade av å gi, og barna som får pengene blir også glade’.»

Lærer Ane Synnøve Haaland Olsen, fra Rimbareid skole: «Stoffet er pensumrelatert, og skuleelevane lærer om born frå andre stader i verda, som ikkje har det så godt som me har det her i Norge.»

Lærer Silje Akselsen Strømslid ved Bardu skole: «Det er fint å ha fokus på det å kunne gi noe i adventstida til noen som kanskje ikke har like mye som vi har. Skolen vår har vært med i flere år, og synes det er fint å se de videosnuttene, og ta oss litt tid til refleksjon og samtale.» 

Lærer Birte Aarø Wilborn på Loddefjord skole: «Det er så mye fokus på pakkekalendere at vi fant ut at det ikke var riktig av oss å ha det på skolen. Dette (Omvendt Julekalender red.anm.) er kunnskapsformidling.»

Foreldre om Omvendt Julekalender:

«Kjempebra ide og initiativ til en god sak! Et lite skubb for å gjøre verden bedre».

«Hun har hjulpet til med pass av lillesøster når vi pakket ned for flytting. Dekket av og på bordet ved middagen.»

«Barnet mitt har pusset sølvtøy og støvsuget huset. Kjekt når barna hjelper til hjemme, men enda kjekkere at det de gjør, det gjør de for å bidra til at andre barn kan få en bedre hverdag!»


Og noen fantastiske innsamlingsresultater:

* Elever ved Drangedal 10-årige skole samlet inn 26 000 kroner.

* Elever ved Eigerøy skole samlet inn nærmere 30 000 kroner.

 

Fakta

  • SOS-barnebyers Omvendt Julekalender ble etablert i 2008.
  • I 2017 deltok over 53000 elever over hele landet.
  • 2,1 mill. kroner er samlet inn per 12. februar 2018, og pengene fortsetter å komme inn.
  • 532 skoler deltok i 2017.
  • Pengene går til barn som er uten omsorg eller står i fare for å miste omsorg.
  • Rundt 300 000 deltakelser fra elever over hele landet siden oppstart.