Gå til hovedinnhold

10 aktiviteter å gjøre med barna

Tid sammen

1. Ha en spontan lekedag sammen!

I hverdagen er mye av barns fritid ofte organisert og planlagt. Dermed vil det å være ute i naturlige omgivelser og i spontan lek gjøre at barna kan kjenne en deilig frihetsfølelse. Å få bestemme over egen tid og egne bevegelser og få utforske hva de får til med kroppen sin, er viktig for barnas følelse av å mestre.

Boka Jeg greier det nevner noen naturlige bevegelser som det både er gøy og viktig at barn får øve seg på, ikke minst om de skal kjenne glede over å holde på med idrett når de blir eldre. Har du et ønske om at barna dine skal velge sykkelhjelmen fremfor iPad-skjermen når sommeren er over, kan det være smart at dere sammen øver på å gjøre mer av dette: Krype, løpe, hoppe, hinke, rulle, bære, slå hjul, stå på hendene, balansere, klatre, henge, kaste, sparke, fange, dra - og danse! 

2. Bygg ei hytte eller hinderløype  

Alle unger liker å skape, og den ultimate drømmen for mange er å bygge ei hytte. Bor dere i nærheten av skogen, kan dere lete etter en trerot som har blåst overende eller en stor stein, og bruke det som et utgangspunkt. Ha som regel at dere bare skal bruke ting som allerede finnes ute i naturen å bygge med. Bor dere mer urbant? Lag i stedet en hinderløype i nærområdet. Her er det ikke noen vits i å tenke avansert - bruk det som er der fra før; stubber, murkanter, greiner og tau. Så gjelder det å hente fram sin indre Gummi-Tarzan: Det er ikke lov til å trå på bakken!

Tips: Har du flere barn i ulik alder? Lag hinderløyper med ulik vanskelighetsgrad. 

3. Vær turist på hjemstedet

Det er lett å tenke at vi må dra bort for å oppleve ting, og glemme hva som finnes av juveler der vi bor. Lek at dere er på besøk på hjemstedet for første gang. Mon tro hva man kan oppleve på dette stedet? Et tips til deg som voksen er å gjøre et lite søk i forkant. Ofte har steder lokalhistoriske foreninger som mer enn gjerne forteller om historiske hendinger og karakterer som kan være spennende for de små og høre om. Når dere så drar ut på oppdagelsesferd, blir det din jobb å dramatisere hendelsene for barna. Kanskje er det en lokal heltehistorie fra krigen eller kanskje til og med vikinger har bodd i nærheten? Om det er grøss og gru, eller latter og smil du vil få frem – husk at det absolutt er lov til å overdrive for å gjøre historiene spennende!

Lag en egen hinderløype.

4. Hjelp bier og insekter

Det at insekter og bier forsvinner engasjerer mange barn. En sommerdag uten planer kan være en god anledning til å gi en håndstrekning til våre summende hjelpere ved å lage et insekthotell. 

Dere trenger:

  • En gjenstand - det kan være så enkelt som en vedkubbe eller gammel murstein, eller noe mer fantasirikt. På Naturhistorisk museum ligger gode ideer til hva slags hoteller dere kan lage.
  • En drill til å bore hull. Har dere ikke drill selv, kan dette lånes på frivilligsentraler, bibliotek eller verktøybutikker.

Fremgangsmåte:

Lag dype hull i kubben, men ikke helt gjennom.

Ha ulik vidde på hullene, da får dere besøk av flere typer insekter.

Heng hotellet på et solrikt sted, gjerne i nærheten av blomstene de skal pollinere. På blomstermeny.no ser dere hvilke planter insekter liker best.

Husk at dere ikke trenger å ha egen hage for å sette opp et insekthotell. Det kan henges på balkongen eller avtal med naboene at dere kan gjøre det i bakgården eller på den lokale lekeplassen. 

Etter at dere har satt opp insekthotellet skal det bare få være i fred. Det er først neste år at larvene kravler fram. 

5. Lag et innendørs kosemarked

Er været for dårlig til å være ute? Lag en kosemarked inne med ulike stasjoner, for eksempel en hobbystasjon, en spillstasjon og en høytlesnings-stasjon. Hva som skal være på de ulike stasjonene kan barna bestemme. På den måten får alle gjøre det de har lyst til. Er det skikkelig ruskevær kan dere gjøre det ekstra koselig på høytlesningsstasjonen ved å ha kakao på termos og ha en haug med puter å ligge i. 

6. Vær dyrepassere for en helg

Å skaffe dyr selv er et stort ansvar, men å passe et dyr for en dag eller en helg kan også være en morsom opplevelse. Mange hunde- og katteeiere vil i tillegg bli glad for å kunne overlate sin firbeinte venn i omsorgen hos noen de er trygge på, i stedet for hos fremmede.

Kjenner dere ingen som har dyr? De fleste steder har lokale hundeforeninger, eller kanskje dere kan henge opp en lapp på den lokale dyrebutikken? 

Ting å huske på:

Hvis dere ikke kjenner dyreeierne fra før, er det lurt å møtes noen ganger hjemme hos eierne før dere låner dyret så alle blir trygge på hverandre.

La ALDRI barn være alene med en hund, uansett hundens størrelse.

Sove i telt er alltid spennende.

7. Sov i telt eller under åpen himmel i hengekøye

Det er alltid være spennende å sove ute. Hengekøye er enkelt å frakte med seg på buss og bane, og heller ikke byfamilier trenger ikke dra langt for å finne et egnet sted å campe. Boka Kortreist. 70 fine hengekøyeturer fra Norges 15 største byer, har tips om fine overnattingssteder som alle ligger under én time fra bysentrum.

Mangler dere telt? Ingen fare. På frivilligsentraler og utlånssentraler som Bua og Skattkammeret, kan dere låne nytt og bra turutstyr helt gratis. Alt fra fjellstøvler, telt, liggeunderlag, soveposer, fiskestenger, stormkjøkken og redningsvester kan lånes der, noen har også kanoer og sykler. 

8. Dra på turbingo!

Turbingo er en super måte å gjøre turer enda morsommere. Lag den selv, eller last ned DNTs pdf.

Slik gjør dere det:

  1. Finn flest mulig eller et bestemt antall av tingene som er tegnet eller skrevet på arket
  2. Sett kryss for hver ting dere finner
  3. Den som finner riktig antall ting først, eller kan krysse av flest funn først roper: Bingo!

Husk premie! 

9. Jakt på skjulte skatter

Geocaching er en jakt etter skjulte skatter, eller mer spesifikt poster, over hele Norge. Ved hjelp av GPS på mobilen kan dere lete etter ulike poster, og ekstra gøy er det når de er plassert ved et sted som har en spennende historie. For å starte laster dere ned en app, som brukes til å navigere frem til geocachene/postene. Når dere finner en post, skriver dere inn i den vedlagte loggboka, før dere logger funnet inne på appen. 

10. Dra på fyr-eller hytteferie

Hvorfor ikke ta en helg på fyr i sommer? Eller på hytteferie i fjellet? Begge deler er fullt mulig til lave priser, enkelte steder til og med helt gratis.

Kystled finner du hytter og fyr langs hele norskekysten som er tilgjengelige for leie, og som tilbyr alt fra 2 senger til godt over 20 soveplasser. Hos Statskog finner dere over 70 rimelige hytter utleiehytter og mer enn 100 åpne buer med gratis overnatting fra sør til nord.