Gå til hovedinnhold

Når foreldre er i fengsel

Fotoreportasje

I Mellom- og Sør-Amerika er narkotikarelaterte fengselsstraffer en av de vanligste grunnene til at barn mister foreldreomsorgen. Fordi fattigdommen er så stor, er narkotikahandel for mange eneste muligheten for å overleve. I Peru har SOS-barnebyer et eget program for barn med foreldre i fengsel. Barna får et nytt midlertidig eller langsiktig hjem i en SOS-familie mens hyppige fengselsbesøk, sammen med kvalifiserte sosialarbeidere, sikrer at barn og foreldre beholder en god relasjon.

03. september 2021

Foto: Alejandra Kaiser

Liten gutt på fanget til sin storesøster. Foto: Alejandra Kaiser

Det å ha en forelder i fengsel har ofte stor påvirkning på barns psykiske helse, sosial oppførsel og fremtidige utdannings- og inntektsmuligheter. Barna blir en uskyldig tredjepart som opplever at rettighetene deres blir krenket. SOS-barnebyer er der for disse barna.

Barn med sosialarbeidere foran fengslet. Foto: Alejandra Kaiser

Ett av fire barn i SOS-barnebyen i Ayacucho i Peru har en eller begge foreldre i fengsel. Siden 2010 har SOS-barnebyer samarbeidet med det lokale fengslet slik at foreldre og barn kan holde kontakt under oppholdet. Annenhver uke kommer barna fra SOS-familiene på besøk.

Foreldrekurs. Foto: Alejandra Kaiser

SOS-barnebyers psykologer og sosialarbeidere kurser foreldrene i omsorgsrollen og arrangerer samtalegrupper rundt viktige tema: barns rettigheter og behov, oppdragelse uten vold, kommunikasjon med barnet, og i barns utvikling. Hensikten er at de kan bli bedre foreldre for barna sine, den dagen de er ferdig sonet.

Datter, mor og sosialarbeider prater sammen. Foto: Alejandra Kaiser

Regelmessig kontakt opprettholder et viktig bånd og gjør både barn og foreldre mer følelsesmessig stabile og håpefulle.

Barna hopper tau sammen med moren. Foto: Alejandra Kaiser

Når foreldre beholder kontakten med barna mens de sitter inne, er de ofte svært motivert for å slutte med kriminalitet og få seg lovlig arbeid. På den måten bidrar SOS-barnebyer til å bryte den onde sirkelen.

Barn og foreldre spiser og prater sammen. Foto: Alejandra Kaiser

Barn og foreldre møtes i det koseligste området i fengselet. De spiser, leker, gjør lekser og prater om hverdagslige ting. Her kan også foreldre og SOS-foreldre prate sammen om hvordan barna har det i hverdagen. På den måten får foreldrene tatt del i barnas hverdag, til tross for at de sitter i fengsel.

Mor og datter holder rundt hverandre. Foto: Alejandra Kaiser

For seks år siden bodde Carla i SOS-barnebyen Ayacucho mens moren Norma satt i fengsel. I dag er de gjenforent, og Norma forbereder seg til universitetsstudier.