Gå til hovedinnhold

Testamenterer livspoliser til hjertesaker

Advokat Marianne Blystad opplever at stadig flere velger å testamentere hele eller deler av en livspolise til saker og organisasjoner de har vært engasjerte igjennom livet.

– Hvis du vurderer å testamentere bort verdier til et godt formål, kan livspolisen være et godt alternativ. Særlig dersom det andre du rår over har en affeksjonsverdi som gjør at du ønsker å beholde det i familien, som for eksempel hytta på fjellet som man selv har overtatt etter familie, sier Marianne Blystad. Det er enkelt å føye til et godt formål på det skjema man fyller ut når man tegner livsforsikring.  

Advokaten har mange års erfaring som testamentsfullbyrder. Det betyr at hun sørger for at verdiene den avdøde etterlater seg, blir fordelt i tråd med testamentet. I tillegg gir hun råd til de som vurderer å skrive et testament, både om hvilke regler som gjelder og hvordan det fungerer rent praktisk. 

Ifølge arveloven har livsarvinger rett på 2/3 av formuen, begrenset oppad til rundt 1,5 millioner kroner (15 G). De siste 1/3 kan du disponere fritt og dele ut til for eksempel venner som har vært der for deg, eller formål du bryr deg om.    

Etterlater du deg ikke livsarvinger, kan hele formuen fordeles slik du ønsker det.  

Råd og praktisk hjelp

Arv er viktige bidrag til SOS-barnebyers arbeid for at barn skal få vokse opp med god omsorg. Mange som testamenterer til SOS-barnebyer har vært faddere eller på annen måte engasjert seg i organisasjonens arbeid og ønsker å tilgodese en hjertesak i sitt testament. Å opprette testament kan være med på å skape en bedre verden. 

SOS-barnebyer opplever at stadig flere tar kontakt for å høre hvordan man kan tilgodese organisasjonen i sitt testament. Da formidler vi gjerne kontakt med advokat for å sikre en ryddig og verdig prosess.   

- Mange synes det er vanskelig å snakke med sine nærmeste om arv. Men åpenhet rundt ønskene man har, kan gjøre det lettere for dem som blir igjen. Snakk gjerne med barna dine og fortell hvem du gir til og hvorfor. Åpenhet skaper trygghet, sier Marianne Blystad.  

Ta kontakt med oss.

Noe du ikke har fått svar på?

Har du spørsmål om arv og testament? Ta kontakt med Ragnhild Aarnes, testamentsansvarlig i SOS-barnebyer, ved å fylle inn kontaktskjemaet. 

Du kan også ringe 23 35 39 00 eller sende e-post til ragnhild.aarnes@sos-barnebyer.no.