Gå til hovedinnhold

Så enkelt oppretter du testament

Med Justify er det enkelt å få på plass et gyldig testament. Vi lagrer dokumentene trygt og deler testamentet med arvingene etter din død. Her er alt du trenger å vite før du oppretter et digitalt testament.

Hos Justify, kan du enkelt opprette et testament selv gjennom et digitalt og brukervennlig verktøy. Alt du behøver å gjøre er å logge inn med BankID og du vil få veiledning underveis. Vi trenger bare å vite hvordan du ønsker fordelingen av dine verdier og vi sørger for at du er innenfor lovens rammer.  

Om du velger å gi noe av arven etter deg til SOS-barnebyer, dekker SOS-barnebyer kostnaden av å opprette digitalt testament med Justify. 

Hvorfor bør jeg ha et testament?

Her forklarer jurist Trude Sem Langfeldt hva et testament er, hvilke fordeler det har og hvorfor du bør skaffe deg et testament i dag.

Ønsker du å vite mer om digitalt testament?

Ønsker du å vite mer om digitalt testament?

Les mer om det og fordeler med å lage digitalt testament med Justify.

Se videoen av "Slik virker Justify"

Slik gjør du det – steg for steg:  

1. Logg inn med BankID: Logg inn på Justify sine nettsider med BankID, som trygt og enkelt verifiserer din identitet. 

2. Gjør rede for familieforhold: Fyll inn navn og fødselsdato på dine arvinger. 

3. Fordeling av pliktarv: Hvis du har livsarvinger (ektefelle, samboer og/eller barn), kan du ikke bestemme fritt hvem som skal få arven etter deg. Pliktarv, eller pliktdelsarv, er en del av arven som arvingene dine har krav på etter loven. Se hvordan din pliktarv og friarv fordeles og test ulike scenarier i Justify. 

4. Fordeling av friarv: Denne delen av arven din kan du fritt fordele slik du ønsker. Kanskje har du en hjertesak du ønsker å støtte? 

5. Ønsker du å gi deler av din friarv til SOS-barnebyer? Legg til ny arving og velg SOS-barnebyer som organisasjon. Du bestemmer selv hvor mye du vil gi, enten det er en kronesum eller en brøk – alle bidrag, små som store, kan gjøre en stor forskjell. 

6. Ønsker du at bestemte personer skal arve eiendom, kjøretøy, verdisaker, kunst, aksjer eller liknende? Legg til fordeling av eiendeler. 

7. Bestem hvem som skal håndtere arveoppgjøret. 

8. Bestem hvem som skal håndtere dine digitale eiendeler, som for eksempel brukerkontoer i sosiale medier, digitale tjenester og tilgang til e-post. 

9. En siste hilsen: Ønsker du å sende en siste hilsen til dine arvinger etter din død, kan du legge til dette her. 

10. Tilleggsinformasjon: Har du noe du ønsker å legge til, eller som er nyttig for advokat å vite om, kan du legge til denne informasjonen til sist. 

11. Manuell signering: Loven legger enn så lenge begrensinger som gjør at testamentet må signeres på papir. Justify sørger for å sende deg en dokumentpakke som signeres og returneres av deg i frankert returkonvolutt. Justify lagrer dokumentene på en sikker måte, og gir deg tilgang til en digital kopi. 

12. Signatur fra vitne: Ved signering av dokumentpakken må du ha signatur fra to vitner. Dette må være en venn, kollega eller andre utenforstående som ikke er arvinger. Det følger med en veileder som forklarer dette steg for steg. 

Så enkelt kommer du i gang

Det kan være lurt å finne frem aktuelle fødselsdatoer til dine arvinger før du logger inn i Justify. Vi sjekker alle arvinger opp mot Folkeregisteret. Vi har allerede organisasjonsnummeret til SOS-barnebyer, så det trenger du ikke tenke på.  

– Arv handler om dine verdier og hvordan du ønsker verdiene skal fordeles. Kanskje du har noen spesielle eiendeler du ønsker å etterlate deg til ulike arvinger – enten det er snakk om innbo, eiendom, fond, kjøretøy, verdisaker eller annet, forklarer Langfeldt. 

Ved å gå gjennom stegene fram til ditt digitale testament, blir du bevisst på hvilke alternativer du har og hva som er mulig å bestemme i et testament. Det er også mulig å ta en pause i utfyllingen og gå tilbake når du har bestemt deg.  

– Du kan prøve deg frem med ulike beløp, og se hvordan arven etter deg vil bli fordelt med et testament og hvor mye din friarv utgjør. Utregningen følger arvelovens regler og hensyntar din livssituasjon og angitt formue, sier Langfeldt. 

– Når du har fylt ut dine ønsker, blir testamentet kvalitetssikret av en jurist hos Justify før det sendes til deg i posten. Når testamentet er signert og du har sendt det i retur, sjekker vi at formkravene i testamentet er oppfylt. Originalen lagres trygt og sikkert hos Justify og du får tilgang til en digital kopi av ditt testament, forklarer Langfeldt. 

Det er enkelt å endre testamentet ditt selv, hos Justify.  

Justify er koblet opp mot Folkeregisteret og vi får melding når testator dør. Vi vil da sende det originale testamentet til Tingretten og arvingene vil få tilgang til det digitale testamentet.