Gå til hovedinnhold

Siste nytt fra ungdomsprogrammet i Pristina

SOS-barnebyer Kosovo har som mange andre land i SOS-barnebyer besluttet at ungdom ikke lengre skal flytte til ungdomshus når de når en viss alder. De skal kunne bo i SOS-familien inntil de er klare for å flytte ut og starte sine selvstendige liv.

18. juni 2018

Det betyr at det ikke har flyttet inn noen nye ungdommer i ungdomshuset i løpet av året, det kommer det heller ikke til å gjøre fremover, da ungdommene blir boende hjemme. 

SOS-mødrene og assistentene har mottatt ekstra støtte og opplæring i ungdommers utvikling og hvordan best ivareta deres behov og interesser. Sosialarbeideren som er ansvarlig for å følge opp ungdommene, vil fortsette å gjøre det i SOS-familiene.

Nyttig praksiserfaring

To ungdommer som studerer barnepsykologi på universitetet har hatt praksis i to ulike barnehager, og er stadig involvert i aktiviteter i den tidligere SOS-barnehagen.  Barnehagen ligger fortsatt i barnebyen, men driftes nå privat. 

En av ungdommene som studerer forretningsledelse på universitetet har hatt praksis som økonomiassistent hos forskningsinstituttet Balkans Policy Research Group. 

Flere av ungdommene som studerer har deltidsjobber ved siden av, for eksempel som sikkerhetsvakt, innen serveringsbransjen, butikk eller som danselærer. 

Vil bli journalist

Ema* er en av ungdommene som får støtte gjennom SOS-barnebyer. Hun bor med sin SOS-mor og sine søsken i en hyggelig leilighet i Pristina. Ema er en blid og engasjert jente som drømmer om å bli journalist når hun blir stor. Hun har lyst til å studere i utlandet, men vil gjerne komme tilbake til Kosovo for å jobbe etterpå.

Semi-selvstendig ungdomsprogram

Gjennom dette programmet får ungdommene som har flyttet ut av ungdomshuset tilbud om akademisk støtte og rådgivning, psyko-sosial støtte, innføring i budsjettstyring og hvordan spare penger, støtte i jobbsøk og eventuelle juridiske spørsmål.


* Navn er endret av hensyn til personvernet