Gå til hovedinnhold

Derfor utgjør DU en forskjell for barna dine

Det er summen av de små, viktige tingene du gjør i hverdagen som tilsammen skaper en god oppvekst for barna dine. Her er ni grunner til at du skaper en forskjell i dine barns liv.

1. Fordi du smører matpakke 

Et sunt kosthold er grunnleggende for god fysisk og mental helse, og et godt måltid midt på dagen hjelper barna dine med å holde konsentrasjon og humør oppe gjennom skoledagen.

Derfor er din jobb som matpakke-smører en av de viktigste oppgavene du har hver dag. Og heldigvis trenger ikke nisten å se ut som et kunstverk! 

2. Fordi du leser for og med barnet ditt 

Leseøkten ved sengekanten, betyr mye mer for dine barns utvikling enn du kanskje tror. Forskning viser nemlig at barn som blir lest for, utvikler et større ordforråd og kan i gjennomsnitt flere ord når de begynner på skolen. Ikke bare utvikler de leseglede og engasjement, men de blir også i stand til å forstå seg selv og andre, og kan reflektere og leve seg mer inn i andres liv. Og dette forspranget tar de med seg hele livet.

3. Fordi du gir dem gode hverdagsopplevelser

Når barn blir spurt om hva de ønsker seg mer av, er det å være sammen med sine foreldre eller voksne omsorgspersoner det aller viktigste. Og de er ikke kravstore til aktiviteten. Det å gå en tur sammen, ha en leseøkt i sofaen, spise vafler med syltetøy er alle aktiviteter som bygger godfølelse i barna, og gjør de kjent med hvordan det føles å ha det bra. 

4. Fordi du legger bort mobilen din når du er sammen med barna

Tidlig samspill mellom foreldre og barn har stor betydning for barnets utvikling, både språklig, kognitivt og emosjonelt, viser forskning. Når foreldre er mye på skjerm og mobil, blir de distraherte og mindre oppmerksomme overfor barnet. Når du prioriterer det å være sammen med barna, fremfor å sjekke jobbmail eller lese statusoppdateringer på Facebook, viser du barna at de og det de driver med, er det aller viktigste for deg.

5. Fordi du er raus på å gi ros når barna dine forsøker

Du er opptatt av å gi ros som er presis, spontan og som ikke er kun knyttet mot prestasjon, men også handler om selve opplevelsen barna har: «Nå ser det ut som dere koser dere! Så gøy å hoppe på den trampolinen!» Det bidrar til å styrke barns positive selvbilde og tro på at de kan få til det de prøver på, men også at de kan kjenne en indre glede over å prøve, som ikke er motivert av andres vurderinger. Når du roser barna for hvem de er som mennesker, og for opplevelsene de gjør, bygger du deres selvfølelse.

Å gi en klem er bra!

6. Fordi du alltid har en klem å gi

Sønnen din vrir seg kanskje unna, og tenåringsdatteren din svarer kanskje med en sur kommentar. Men den gode, omsorgsfulle klemmen er likevel viktig, også når de er inne i sin frigjøringsfase. Barn i alle aldre trenger å føle at foreldrene bryr seg, har rom for alt de er, og elsker dem. Så fortsett å gi dem den klemmen - den er viktig! 

7. Fordi du lytter med oppriktig interesse og med raushet

Hva er det egentlig barnet ditt prøver å fortelle? Om hun eller han har det vanskelig er det fort å begynne å spørre spørsmål som begynner med «hvorfor». Men det kan lett oppleves avvisende. Så du prøver heller å stille «hva»- og «hvordan»-spørsmål, som fører barnet videre i fortellingen. Da kan du heller lese informasjonen som finnes mellom svarene.

 

Hjelp til lekser og lytte til hva problemet er.

8. Fordi du viser barnet ditt at alle følelser er ok

Når du viser barna dine at du inni mellom både kan være lei deg og sint, men også glad og stolt, da lærer du også barna dine at det er lov å føle alle følelser. Og selv om noen følelser er gode, og noen er vonde, så er ingen følelser farlige. Når barn blir vist at det er greit å vise også de vonde følelsene, så lenge man ikke gjør noe som går utover andre, når de ser at det er et helt spekter av følelser og kan gjenkjenne hva de er – da blir det også lettere for dem å møte og forstå følelser hos andre mennesker.

9. Fordi du lærer barnet ditt å sette grenser

Når du gir barna dine kunnskap om seksualitet og kropp, reduserer du også sjansen for at de blir utsatt for overgrep. Barn trenger å vite at de bestemmer over sin egen kropp og hva det vil si at de gjør det. Når du selv viser at du er glad for kroppen din, at den virker og kan gjøre mye rart, fint og spennende viser du også barna dine at de kan være glad for den kroppen de selv har, og at det ikke finnes noen idealkropp som de må prøve å få.

Kilder: Lesesenteret.no, klikk.no, Herdis Palsdottir/Relasjonssenteret.no, bufetat.no, Birte Svatun: Hva er følelser?