Gå til hovedinnhold

24-timer i barnebyen

Møt Christina (13). Hun bor i en SOS-familie i Botswana.

Kl 05.00: Christina står opp mens det fortsatt er mørkt ute, hun rer sengen og hjelper til med å lage grøt til frokost. Hele familien pleier å spise sammen, men siden de er så mange, hender det noen dusjer mens andre spiser.

1-lager-frokost

Kl 06.05: Grønnsakhagen er Christinas ansvar. Og de morgenene hun må vanne plantene, går hun ekstra tidlig hjemmefra for å rekke det før skolen starter.

3 Grønnsaker

Kl 06.15: Christina går på ungdomsskolen. Skoledagen starter allerede klokken halv sju, så Christina må gå tidlig. Hun liker å ta følge med vennene sine. I løpet av skoledagen får hun servert to måltider.

Skoledagen starter halvsyv.

Kl 17.00: Det er koselig å komme hjem etter skolen. – Christina er vakker, både på innsiden og utsiden, sier SOS-mamma Kootsaletse. – Og så er hun så smart! Hun hjelper til i huset og er god med småsøsknene sine. Hun er lett å være glad i.

Hovedbilde-mor-og-datter

Kl 17.05: Christina gjør alltid lekser rett etter skolen, og noen ganger er det så mye at hun må fortsette etter middag. Hun hjelper også småsøsknene med leksene. Hun har syv fag på skolen og to valgfag, blant annet hushold og matlaging. Det passer bra, for Christina er veldig glad i å lage mat! 

5-lekser

Kl 17.40: Skoleuniformen vaskes hver eneste dag, og det gjør Christina selv. Uniformen er et blått skjørt, en hvit skjorte og et skjerf. Når klærne er tørre, stryker hun dem og henger dem klare til dagen etter.

6-klesvask

Kl 17.50: Skoene må også pusses! Alle barna i familien hjelper til for at skoene skal være fine til dagen etter. 

7-skopuss

Kl 18.00: I dag er strømmen gått akkurat da de skal lage middag! Men det er litt koselig å lage mat i stearinlys også, synes Christina. Hun hjelper til med middagen de dagene hun ikke har mye lekser.

8-strømbrudd

Kl 18.30: Familien spiser alltid middag sammen, enten foran huset, eller inne rundt spisebordet. Noen ganger er det kake til dessert. 

9-serverer-kake

Kl 19.50: Tannpuss og kveldsstell. 

10-tannpuss-brødre

Kl 20.00: Christina legger seg klokken 20.00. Hun bor i en SOS-familie fordi foreldrene hennes er døde, og det ble for mye for bestemoren å ta seg av alle de fire søsknene. Heldigvis kunne Christina og den yngste broren få fortsette å bo sammen. I ferier besøker hun slektningene sine.

11-soverom

Christina:

- Om 10 år har jeg jobb og min egen leilighet. Jeg har veldig lyst til å bidra i samfunnet, sånn at andre kan få det bedre. 


* Navnene er endret av hensyn til personvernet

 

Kart_BotswanaKart_BotswanaKart_Botswana

 

  • ANTALL INNBYGGERE: 2 056 370 
  • SPRÅK: Engelsk og Setswana 
  • HOVEDSTAD: Gaborone  
  • VÅRE PROGRAMMER: Vi støtter familier, barn og unge i Tlokweng, Serowe og Francistown. Utsatte familier får støtte gjennom familieprogram og barn uten omsorg får et nytt hjem i SOS-familier.