En kvinne i grønn genser og grå bukser med langt mørkt hår, sitter i en grå sofa og prater og gestikulerer med hendene. Ved siden av henne i en grønn stol sitter en annen kvinne i rutete blazer , sorte bukser og med langt mørkt hår og lytter med et notatbrett i fanget og en penn i hånden. To andre er også med i møtet og sitter vendt mot kvinnene, med ryggen mot kamera.

Foreldresamtalen

Et verktøy for bedre foreldresamarbeid i barneverntjenesten.

SOS-barnebyer og Organisasjon for barnevernforeldre (OBF) har over tid ønsket å styrke samarbeid mellom barneverntjenesten og foreldre. Et resultat av dette samarbeidet er verktøyet Foreldresamtalen, som nå er under utvikling.  

Barneverntjenesten er pliktig til å følge opp foreldre. Vi vet at dårlig samarbeid og kommunikasjon kan hindre barneverntjenestene i å komme i posisjon til å hjelpe både barn og foreldre. Foreldresamtalen skal hjelpe tjenestene med konflikt-forebyggende praksis og reell medvirkning. Målet er bedre samarbeid mellom barneverntjenesten og foreldre, som igjen skal sikre at barn og ungdom får mer treffsikre tiltak. Verktøyet tar mål av seg å sette medvirkning i sentrum og ruste kommunikasjonsferdigheter hos de ansatte.  

Foreldresamtalen utvikles i samarbeid med Kari Trøften Gamst og Katrine Dambo i samarbeid med foreldre i OBF og ansatte i barneverntjenestene i Lillehammer, Ullensaker og Søndre Nordstrand barneverntjeneste. Etter utprøving i barneverntjenestenester skal verktøyet  evalueres og revideres på bakgrunn av brukernes erfaringer. Deretter er det et mål at flest mulig tjenester tar i bruk Foreldresamtalen og styrker deres foreldresamarbeid slik at flest mulig barn får den hjelpen de trenger! 

Foreldresamtalen inngår i prosjektet «Fra konflikt til tillit» og er finansiert av Bufdir.  

Relevante webinar

Samvær til barns beste?

Samvær er en kompleks utfordring, fylt med dilemmaer og krevende beslutninger. Hvordan sikre at det gagner barnet på best mulig vis?

Hva med foreldrene etter omsorgsovertakelsen?

For hvert barn som ikke lenger kan bo hjemme hos sine foreldre, er det minst én forelder som står igjen. Ofte alene i sin livs største krise.

For mer informasjon ta kontakt med: