
Familiepartner
Prosjektet Familiepartner er et hjelpetiltak gjennom barneverntjenesten som skal forebygge omsorgsovertakelser.
Hva er familiepartner?
Familiepartner er et tiltak i barneverntjenesten som hjelper familier med sammensatte og varierte utfordringer. Tiltaket er basert på hyppige hjemmebesøk, fleksibel oppfølgning og praktisk hjelp der det er nødvendig. Familiepartneren samarbeider tett med hele familien om de problemene de opplever som hindringer i hverdagen og løser disse først. Relasjon, gjensidig tillitt, samarbeidende problemløsning og ressursperspektiv er viktig nøkkelbegreper i arbeidet og brukermedvirkning et sterkt prinsipp.
En viktig oppgave for Familiepartneren er å bistå familien inn i samarbeidet med andre instanser og samtidig kartlegge og nyttiggjøre nettverk. Dette samarbeidet sikrer at familien får tilgang til nødvendig støtte og tjenester, noe som fører til en mer sammenhengende og effektiv hjelp.
Varigheten av samarbeidet med hver familie varierer, og kan strekke seg fra ni til 12 måneder, avhengig av familiens individuelle behov og situasjon. Dette fleksible tidsperspektivet sikrer at støtten er tilpasset til hver families unike omstendigheter.
- De tre første månedene settes det av mye tid for å skape tillit, bygge relasjoner og løse de utfordringene familien selv opplever som mest presserende. Dette kan for eksempel være praktiske- og økonomiske utfordringer.
- Per april 2025 er tiltaket i ordinær drift med heltidsansatte Familiepartnere i Øvre-Eiker kommune og Lillehammer kommune. Ringsaker, Moss, Vesterålen, Etne-Vindafjord, Lørenskog og Sandnes barneverntjeneste tester det som en del av sin tiltaksvifte, og flere andre barneverntjenester forsøker å skaffe finansiering for å kunne prøve ut tiltaket.
- Konseptet ble utviklet av SOS-barnebyer Finland, men er videreutviklet og tilpasset norske forhold i et samarbeid mellom SOS-barnebyer, OsloMet, barneverntjenesten i Lillehammer, Larvik, Øvre-Eiker og Sagene barneverntjeneste i Oslo.
- Oslomet gjennomførte et RCT – pilotstudie av Familiepartner fra 2022 – 2024. Last ned Midtveisrapporten her.
- Det ble gjennomført og filmet et oppsummerende seminar i regi av OsloMet i november 2024. Her ble prosjektet presentert, resultater fra forskingen fremlagt og to familiepartnere fortalte om hvordan det er å jobbe på denne måten. Se seminaret her.
- Det er foreløpig publisert en artikkel om forskningsprosjektet Familiepartner. Les artikkelen her.
- Familiepartner håndboken er tilgjengelig for alle barneverntjenester/kommuner som er nysgjerrige på denne måten å jobbe på og vil prøve selv.
- Håndboken skal være så selvforklarende som mulig og det kreves ikke spesiell opplæring eller sertifisering for å kunne jobbe etter Familiepartner-systematikken.
- Kommunene som bruker Familiepartner har opprettet et nettverk for erfaringsdeling som nye kommuner kan koble seg på gjennom å kontakte SOS-barnebyer.
- Håndboken kan lastes ned her.

Hvordan styrke familier i krise?
Bli nærmere kjent med familiepartnermodellen vår i dette webinaret!
Se sluttseminar for prosjektet Familiepartner her:
Familiepartner ble under utvikling støttet av:
- Bufdir, Ferd og Heimstaden har bidratt med økonomisk støtte, og gjorde det mulig å utvikle og gjennomføre prosjektet.
- Visma leverte et eget saksbehandlingssystem som gjorde det enkelt å legge inn dokumentasjon fra jobbingen med familiene. Dette gjorde det mulig å hente ut statistikk til forskere og ikke minst barneverntjenesten selv, for å se på hva som fungerte og hva som burde bli bedre.
- Elkjøpfondet samarbeidet med barneverntjenestene som er en del av Familiepartner. Familier som hadde behov for digitalt utstyr, men som ikke kunne prioritere dette av økonomiske grunner, kunne søke om å få tildelt f.eks. en PC eller mobiltelefon.
- DNB New Tech Labs har utviklet et økonomiverktøy i samarbeid med SOS-barnebyer, som Familiepartneren kan bruke sammen med familiene, for å kartlegge den totale økonomien og generere et budsjett.
For mer informasjon, ta kontakt med:
