Gå til hovedinnhold

Janko i Kosovo

Barnekonvensjonen sier at barn har rett til å si sin mening og til å bli hørt. Dette er viktig, selv om det til slutt er foreldrene som bestemmer. Det er ofte best om man kan finne en løsning samme, som alle parter er fornøyd med. Som Janko og foreldrene hans i denne filmen.

Under filmen finner du forslag til spørsmål og oppgaver.

Play

1. Skriv og fortell om hvorfor de ulike fagene på skolen er viktig? 
Hvorfor er matte viktig? Hvorfor er det viktig å lære om hvordan mennesket, naturen og verden henger sammen, og om historie, geografi og kultur?

2. De fleste skoletimene brukes på det vi kaller teoretiske fag, i tillegg finnes praktiske fag som gym, mat og helse og kunst-og håndverk. Skulle du ønske det var flere praktiske fag på skolen, og i tilfelle, hvilke? Fortell.

3. Janko tenkte kanskje han ikke trengte å gå på skolen, fordi han kunne lære alt han trengte å vite om snekkeryrket, av faren sin. Sammen med foreldrene kom de frem til en løsning. Synes du det var en god løsning? Fortell hvorfor?

4. Av det du lærer på skolen, hva tenker du er det viktigste som alle må kunne uansett hva slags jobb man skal ha som voksen?

5. Har du laget noe som du har gitt i presang til noen? Tegn hva du laget eller tegn noe du har lyst til å lage og gi bort i preseang.