Gå til hovedinnhold

Peru

I Peru er 26 prosent av befolkningen under 18 år, og 3 av 10 innbyggere er i alderen 15 - 29 år. Stadig flere går på skole og får helseforsikring, og andel fattige har gått ned. Til tross for dette, er det fremdeles store økonomiske og sosiale forskjeller i landet. De urbane og kystnære byene og lokalsamfunnene har nytt bedre av den økonomiske veksten enn rurale strøk i fjellregionene og Amazonas - hvor fattigdomsratene fremdeles ligger over 45 prosent.

Peru var det siste landet i Sør-Amerika som ble selvstendig. Peru har lenge vært preget av politisk ustabilitet og økonomisk nedgang, men dette har bedret seg noe de siste årene. Landet er rikt på mineraler, og eksporterer også sukker, kaffe og bomull. Turistnæringen er også viktig, med inkabyen Machu Picchu og den storslagne naturen i Andesfjellene og Amazonas. Peru opplever økende kriminalitet og problemer med svart økonomi. De siste tiårene har urbefolkningen protestert mot hvordan naturressursene blir utnyttet, og hvordan industrien ødelegger miljøet. (FN sambandet)

SOS-barnebyer har arbeidet i landet siden 1975, og har i dag 12 barnebyer. Familieprogrammet gir hvert år støtte til 9200 barn og unge, gjennom 9 sosialsentre og 61 barnepasstilbud.

I Ayacucho samarbeider SOS-barnebyer med det lokale fengselet slik at de barna i barnebyen som har foreldre i fengsel får besøke dem der annehver uke. En egen presentasjon og film fra Ayacucho finner du nedenfor. Les mer om det unike samarbeidet her

Les mer om SOS-barnebyers arbeid i Peru.

Materiell til undervisningen

Powerpoint-presentasjon barneskole

Powerpoint-presentasjon ungdomsskole/vgs

Powerpoint-presentasjon om barn i Peru med foreldre i fengsel

 

Se film fra Peru:

Denne animerte filmen er basert på en sann historie og gir et innblikk i hvordan SOS-barnebyer jobber i Peru.

Denne filmen fra Omvendt Julekalender 2013 forteller kort om høylandet i Peru og viser bilder og film fra Sivøyene i Titicacasjøen.

Denne filmen fra SOS-barnebyer Peru er på spansk, med engelske undertekster. Den handler om når mamma og pappa sitter i fengsel. Passer best for elever ved ungdomsskole og videregående. Les også gjerne mer her.