SOS-barnebyen i Pristina har to familiehus, der barna får et nytt trygt hjem og en omsorgsfull familie. Illustrasjonsfoto: SOS-barnebyer

Kosovo

Undervisningsmateriell
Kosovo er et av Europas fattigste land. For noen er situasjonen så vanskelig at de ikke ser annen mulighet enn å forlate barnet sitt i håp om at det kan få en bedre fremtid et annet sted. I Pristina har SOS-barnebyer et babyprogram som tar imot forlatte spedbarn. I Kosovo jobber SOS-barnebyer for å sikre retten til god omsorg og å forhindre at flere barn mister sin foreldreomsorg.

Kosovo har mange utfordringer og får også støtte fra det internasjonale samfunnet. En tredel av familier i Kosovo lever for under åtte kroner dagen, og myndighetene klarer bare å hjelpe et fåtall av de som trenger det. Penger som kosovoalbanere i utlandet sender hjem er en viktig inntektskilde. SOS-barnebyer har arbeidet i landet siden 1999, og har ulike tilbud til barn uten omsorg. Ett av dem er babyprogrammet i SOS-barnebyen i Pristina som tilbyr midlertid omsorg for spedbarn fra hele Kosovo i påvente av mer langsiktige løsninger.

Les mer om SOS-barnebyers arbeid i Kosovo.

Materiell til undervisningen

I denne filmen fra Omvendt Julekalender 2018, møter vi to søstre som liker å danse folkedans. De bor i den serbiske delen av Kosovo.

Her er tre filmer fra vårt barnehagemateriell:

Dua har akkurat begynt på skolen. Familien fikk hjelp av familieprogrammet etter en svært vanskelig tid da begge foreldrene ble stående uten inntekt.

Eliza er 5 år og hun bor i Pristina, sammen med foreldrene sine og 13 søsken. De bor i et hus som ble forlatt under krigen, slik mange familier i Kosovo gjør. Eliza og søsknene har aldri eid en eneste leke og de har aldri gått i barnehage – men nå skal Eliza få begynne i SOS-barnehagen!

Medina har en sykdom som heter epilepsi, og derfor må hun ta medisin hver dag. Familien har veldig lite penger og derfor får de hjelp av SOS-barnebyer til å kjøpe de medisinene Medina trenger.