Gå til hovedinnhold

Kosovo

Undervisningsmateriell

Kosovo er et av Europas mest fattige land. SOS-barnebyer Kosovo ble etablert rett etter Kosovokrigen i 1999, og har siden da jobbet for å sikre barns rett til god omsorg og å forhindre at flere barn mister sin foreldreomsorg.

Kosovo har mange utfordringer og får også støtte fra det internasjonale samfunnet. En tredel av familier i Kosovo lever for under åtte kroner dagen, og myndighetene klarer bare å hjelpe et fåtall av de som trenger det. Penger som kosovoalbanere i utlandet sender hjem er en viktig inntektskilde. SOS-barnebyer har arbeidet i landet siden 1999, og jobber blant annet med forebyggende arbeid i og rundt hovedstaden Pristina.

Les mer om SOS-barnebyers arbeid i Kosovo.

 

Materiell til undervisningen

 

Powerpoint-presentasjon barneskole

Powerpoint-presentasjon ungdomsskole/vgs

 

Se filmer fra Kosovo:

Denne filmen fra Omvendt Julekalender 2018 gir en historisk kontekst til landet, og handler om Eliza, som har begynt på skolen. Den første filmen om Eliza og hennes første dag i barnehagen, ligger litt lenger ned på siden.

I denne filmen møter vi to søstre som liker å danse folkedans. De bor i den serbiske delen av Kosovo.

Denne filmen passer best for de eldste elevene på ungdomsskole og vgs. På sykehuset i Kosovo blir hvert år flere babyer forlatt av sine mødre. Se Guri Solbergs besøk i Kosovo.

Her er tre filmer fra vårt barnehagemateriell:

Dua har akkurat begynt på skolen. Familien fikk hjelp av familieprogrammet etter en svært vanskelig tid da begge foreldrene ble stående uten inntekt.

Eliza er 5 år og hun bor i Pristina, sammen med foreldrene sine og 13 søsken. De bor i et hus som ble forlatt under krigen, slik mange familier i Kosovo gjør. Eliza og søsknene har aldri eid en eneste leke og de har aldri gått i barnehage – men nå skal Eliza få begynne i SOS-barnehagen!

Medina har en sykdom som heter epilepsi, og derfor må hun ta medisin hver dag. Familien har veldig lite penger og derfor får de hjelp av SOS-barnebyer til å kjøpe de medisinene Medina trenger.