Gå til hovedinnhold

Møt Prezarta fra ungdomsprogrammet i Pristina

På vårens besøk i Kosovo møtte vi ungdom fra ungdomsprogrammet. Her får dere møte Prezarta.

12. desember 2019

Støtte på veien til selvstendighet

Prezarta er 20 år, og bor sammen med broren i en leilighet i Pristina. Hun er en del av SOS-barnebyers Semi-independent living program (SILP) i Kosovo, som støtter ungdommen på vei til selvstendighet.


Semi-independent living program (SILP) er et tilbud som går over tre år, og ungdommen må jobbe deltid eller mer. Det første året dekker SOS-barnebyer 75 prosent av husleie, og utgifter til mat, klær og andre nødvendigheter. År to dekker SOS-barnebyer 50 prosent og år tre 25 prosent. Slik blir overgangen til et selvstendig voksenliv enklere.

Prezarat har bodd en SOS-familie i 12 år, og er hjemom SOS-moren 3-4 ganger i uken. Hun deler nå leilighet med broren. Han jobber som servitør, mens Prezarat er frisørlærling. Drømmen hennes er å etablere seg som frisør og stifte familie. Hun er opptatt av å være en god mor for barna sine.

– Det er viktig å være en god forelder og være til stede for barna sine. Om 10 år håper jeg at jeg har fått familie, at barna er på skolen og at jeg arbeider slik at jeg er i stand til å gi barna mine en god oppvekst.