Gå til hovedinnhold

Fagforbundet: Rettsak gir støtte til barn i Ukraina

Fagforbundet har nylig vunnet en rettsak de førte på vegne av 18 ansatte som fikk sparken ved det nasjonale flyktningmottaket i Råde. Motparten må betale forbundets omkostninger på 1,2 millioner kroner. Hele summen ble gitt i gave til SOS-barnebyer og vårt arbeid for å hjelpe barn i Ukraina.

28. oktober 2022

— Dette er et fantastisk bidrag til barn i Ukraina, som står i en situasjon som blir bare verre for hver dag som går, sier Sissel Aarak, generalsekretær i SOS-barnebyer.

Pengene vil gå til akutt nødhjelp, men også til å bygge opp et tilbud til traumatiserte familier i årene som kommer, både i Ukraina og nabolandene som har tatt imot mange flyktninger.

Vårt arbeid for flyktninger i Ukraina og nabolandene:

  • Støtte til SOS-barnebyers fosterfamilier som må flykte fra de mest utsatte områdene.
  • Støtte til internt fordrevne familier med barn, for å forebygge familieseparasjon og at barna havner på institusjon.
  • Etablering av sosialsentre der traumatiserte barn og foreldrene deres får samtaler med psykolog, eller oppfølging av en sosialarbeider.
  • Økonomisk støtte og matkuponger til barnefamilier, og unge.
  • Botilbud til familier som har måttet flykte fra hjemmet sitt.
  • Plass på krisesentre til mødre med barn som trenger beskyttelse og oppfølging i en kortere periode.  

Store behov i lang tid framover

Det vil være mange som har behov for vår hjelp og støtte også etter krigen. Til å stable en normal hverdag på bena igjen, og ikke minst hjelp til å bearbeide traumer og ekstreme opplevelser. I tillegg vil vi fortsette påvirkningsarbeidet for barns rettigheter, for å få til politiske, sosiale, økonomiske og kulturelle endringer som kan opprettholdes på lang sikt.

— Vi setter stor pris på Fagforbundets langsiktige engasjement som blir vist både gjennom støtten til SOS-barnebyer i Huambo, og dette ekstra bidraget til Ukraina, avslutter Sissel Aarak.