Gå til hovedinnhold

Nyhetsbrev våren 2022

06. mai 2022

Status Covid-19

Den generelle situasjonen i Angola er nå ganske rolig, det er få registrete smittede og ingen døde de siste ukene. Alle restriksjoner er avsluttet, bortsett fra å bruke munnbind i offentlig rom.  

Det har så langt ikke vært koronarelaterte dødsfall i barnebyens programmer. I barnebyen har alle voksne og barn over 12 år blitt vaksinert, og i familieprogrammet i lokalsamfunnet har de nå vaksinert over 300 ungdommer.  

Enda flere ungdommer på vei inn i voksenlivet

Nå har til sammen 15 ungdommer flyttet for seg selv. De bor sammen i sentrum, fordelt på én leilighet for gutter og én leilighet for jenter. I tillegg er det en leilighet med fem gutter litt utenfor sentrum, i nærheten av teknisk høyskole hvor guttene er studenter. I løpet av sommeren skal fem nye jenter flytte til en leilighet i byen. Alle ungdommene blir fulgt opp fra barnebyen og har tett kontakt med sine SOS-mødre. Pinto forteller at det går fint med alle ungdommene.  

Pinto om hva som er viktig i oppfølgingen av ungdom

Det er mange ungdommer i barnebyen nå, og som for alle andre ungdommer, er tryggheten i en tillitsfull relasjon viktig på veien mot selvstendighet. Pinto understreker at selv om de er ungdommer som trenger å løsrive seg og ta mer ansvar for seg selv, så trenger de fremdeles å føle seg elsket. 

Pinto fra SOS-barnebyer i Angola, smiler godt til kamera. Foto: Turid Weisser

– Disse ungdommene trenger fortsatt masse kjærlighet. Uten kjærlighet gir vi mennesker opp, så det fokuserer vi fremdeles mye på. Vi vet at ungdommene våre kommer til å møte utfordringer i livet, det gjør alle, så vi må også jobbe for å styrke dem og gjøre dem i stand til å håndtere motstand og vanskeligheter. Vi konsentrerer oss om det som er positivt i hvert enkelt barn og hver enkelt ungdom, og ser hvilket potensial som bor i dem.

Cathrine som står i midten i rosa skjorte er omringet av blide ungdommer fra SOS-barnebyer i Angola. Hun holder et rammet bilde av ungdommer fra barnebyen.

Blandede følelser for de voksne

Også for de voksne er det en stor forandring når ungdommene flytter hjemmefra. Og som for de fleste andre foreldre, er det med blandende følelser de ser at barna blir store nok til å klare seg selv. SOS-mor Christina gleder seg til å følge med på utviklingen deres fremover. 
 
– Det blir en god erfaring for dem å få mer ansvar, og det blir spennende å se hva de har fått med seg herfra. De må lære seg å leve mer selvstendig, uten at jeg er der og hjelper dem, men jeg vil jo alltid være her for dem og følge dem videre. 

SOS-mor, Anita til høyre og datteren hennes, fra SOS-barnebyer i Angola.

SOS-mor Anita innrømmer at hun gruer seg til de to eldste guttene skal flytte ut. 

- Det er litt vanskelig, de har jo bodd her i ni år og jeg kommert il å savne dem veldig. Jeg føler nesten at jeg mister to barn, selv om de sier de jo skal komm hjem på besøk. 

 
Guttene på sin side forsikrer at de har lært så mye av SOS-mor Anita at de kommer til å klare seg helt fint. 

Afonso (22) fra SOS-barnebyer i Angola. Foto: Turid Weisser

Ungdom med framtidsdrømmer 

Afonso (22) har vært med i SOS-barnebyers familieprogram i lokalsamfunnet siden 2013. Da var han 12 år og bodde sammen med sin mor og søster. Han begynte i 6. trinn på Cambiote-skolen, og viste raskt at han hadde et godt hode. Etter noen år ble moren så syk at hun måtte legges inn på sykehus, og Afonso og søsteren flyttet til tanten. De fikk fortsatt støtte gjennom familieprogrammet, og etter 9. trinn fikk Afonso stipend slik at han kunne fortsette studiene. Drømmen hans er å bli helsearbeider, og høsten 2021 fullførte han grunnkurs i generell sykepleie. Han har planer om videre utdanning og spesialisering som sykepleier.

Bli med på å farge Norge gult - plant en solsikke

Solsikken er SOS-barnebyers blomst og symboliserer betydningen av god omsorg. Akkurat som et solsikkefrø trenger næring og solas kjærlighet for å gro og blomstre, trenger barn god omsorg for å utvikle sine iboende evner og bli ressurssterke voksne. Solsikken er også Ukrainas nasjonalblomst, så i år får vår faste Solsikkeaksjon en ekstra betydning. Vi håper dere vil bli med på å farge Norge gult, og samtidig:

  • synliggjøre engasjementet for Fagforbundets SOS-barneby
  • vise solidaritet med Ukraina
  • skape entusiasme gjennom en felles aktivitet
  • gjøre noe morsomt sammen