Siste nytt fra ungdomsprogrammet i Kosovo høsten 2023

Situasjonen i Kosovo er, som i mange land i regionen, svært vanskelig økonomisk. Inflasjonen har rammet alle, men særlig utsatt er familiene i lokalsamfunnet som får støtte, familiene i barnebyen og ungdommene som er en del av Semi independent program (SILP).

Ung jente med mørk langt hår støtter hode i den ene hånda og ser alvorlig ut. Illustrasjonsfoto: Katerina Ilievska

Semi Independent Living

Dette er et treårig program, som er skreddersydd hver enkelt ungdom, der målet er å gjøre overgangen til voksenlivet og selvstendighet enklere.

Alle tiltakene: psykososial støtte, rådgivning, opplæring og karriereveiledning, har også en positiv innvirkning på hva de klarer å tilegne seg av lærdom og styrker dem på flere områder.

  • 14 ungdom, 10 jenter og 4 gutter er nå en del av dette programmet.
  • 10 av dem er i fast arbeid.
  • 6 ungdommer, 5 jenter og 1 gutt, studerer.

To av jentene avslutter snart studiene innen økonomi, tre jenter studerer medisin, og én av guttene har begynt å studere datavitenskap. Jentene som studerer medisin, jobber også som sykepleiere for å tjene penger ved siden av studiene.

Ung kvinne med mørkt, langt hår står i en sykehuskorridor, hun har på seg dyp rosa uniform. Illustrasjonsfoto: SOS-barnebyer
Å jobbe ved siden av studiene gir verdifull yrkeserfaring. Illustrasjonsfoto

Skoletrett gutt tilbake til studiene

En av guttene, som nylig begynte å studere informatikk, hadde mange utfordringer og ønsket ikke å fortsette på studiet. Han fikk god støtte og oppfølging av SOS-barnebyers tverrfaglige team og er i gang med studiene igjen.

Ung gutt med mørkt hår og blå hettegenser sitter foran PCen sammen med en medarbeider fra SOS-barnebyer. Han har mørkt blondt hår og oransje t-skjorte. Illustrasjonsfoto: Emilie Dalén
SOS-barnebyers team følger opp ungdommene tett. Illustrasjonsfoto

SOS-fosterfamilier

Det er 14 ungdommer som bor sammen med SOS-fosterforeldre, åtte jenter og seks gutter. Åtte av dem går på ungdomsskolen, mens seks på videregående skole. Ungdommene bor i familiene til de fyller 18 år, deretter blir de en del av SILP. 

SOS-barnebyers medarbeider stiller opp på mange plan

En av guttene, som bor i en SOS-fosterfamilie, ønsket av hele sitt hjerte å starte på musikklinja på videregående skole. Han spiller klarinett, men hadde dessverre ikke en som passet hans alder og trengte et nytt instrument for å komme inn på skolen. SOS-barnebyer klarte ikke å dekke dette fra budsjettet, så ansatte gikk sammen om å donere penger for å kunne kjøpe en ny klarinett. Han har nå kommet inn på musikklinja. Der han får muligheten til å praktisere det han elsker, musikk på favorittinstrumentet klarinett.

Portrettbilde av ung gutt med mørkt, bølget hår og lang lugg. Illustrasjonsfoto: Katerina Ilievska

Politiets Fellesforbund

Politiets Fellesforbunds bidrar til at ungdom i Kosovo får en god overgang fra hjemmets trygge rammer til selvstendighet.