Gå til hovedinnhold

Innsamling

Tips til aktiviteter, materiell og digitale verktøy

Digitalinnsamling

Med digital innsamling går innsamlingen som en lek! Dere kan velge mellom tre formål å støtte, med tihørende undervisningsmateriell: 


Spleis

Spleis vår plattform for digital innsamling. Her kan dere opprette en felles spleis for hele skolen/trinnet eller dere kan opprette på klassenivå. Fordelen med spleis er at dere her selv kan følge utviklingen på innsamlingen underveis.

Last ned veiledning for opprettelse av Spleis her.

 

Vipps
Med vipps går innsamlingen som en lek! Hvert formål har sitt eget vippsnummer, som er felles for alle skoler. Er det viktig for skolen å vite beløpet som er samlet inn, må det opprettes egen bruker på det aktuelle vippsnummeret. Ta da kontakt med oss på e-post skole@sos-barnebyer.no 

 

Velg mellom følgende formål:

Kontantinnsamling/nettbankoverføring

Innsamlede midler som kommer inn som kontanter eller via egne vippsnumre, kan settes inn på SOS-barnebyers kontonummer 8380.08.73730. NB! Merkes skole/klasse og formålet dere har valgt dere. Det kan være vanskelig å finne bankfilialer som tar imot kontantinnskudd, mange velger derfor å overføre beløpet via egen nettbank. 

 

AKTIVITETSTIPS

Det er mange ulike måter å gjennomføre en innsamlingsaktivitet på. Alt fra små enkeltstående basarer til større aktiviteter som skolejogg, konserter og aksjonsdager. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Nedenfor har vi listet opp en rekke aktivitetstips til inspirasjon: 

Tips til innsamlingsaktiviteter:

Skolejogg
Skolejoggen er en tradisjonsrik aktivitet der skoleelever over hele Norge jogger, løper eller går i solidaritet med verdens mest utsatte barn - Hvert skritt teller! Nytt i 2022 er at dere ikke trenger å melde dere på - skolejoggen kan gjennomføres når som helst i løpet av året. Tips og materiell til gjennomføring her

 

Jobblekseplan
 - Vi bytter ut lekser i en uke. Istedet gjør elevene små jobber hjemme og i nærmiljøet. Pengene de samler inn går til SOS-barnebyer! Dette forteller rektor Mari Amundsen ved Eiksmarka skole i Bærum. Hun anbefaler denne aksjonsformen som både er morsom, engasjerende og inntektsbringende. På èn uke samlet elevene inn over 100 000 kroner! Kanskje din skole skal prøve det samme? Inspirerende materiell her

 

Selge kaffe og kaker
Kaker er alltid populært. Kakene kan dere enten lage på skolen eller bli enige om å lage det hjemme. Sett opp et bord, ha kaffe klar på termokanner og ha en liten eller stor kafé. Prøv gjerne også noen av våre oppskrifter fra forskjellige verdensdeler!

 

Være gatemusikanter
Mange elever spiller et instrument eller er glade i å synge. Øv inn to-tre låter, still deg opp på et sted der du vet det kommer mange forbi, ha en lue eller en boks til penger foran deg på bakken og syng og spill i vei!

 

Arrangere kinoforestilling
Du trenger: Film f. eks fra klassetur eller en annen film du har laget selv, en prosjektor. Du kan også poppe popkorn og selge på forestillingen.

 

Sirkusshow
Du trenger: En sirkusdirektør, klovner, akrobater, linedansere, dyr (ekte eller ikke). Dette kan du gjøre så mye ut av som du vil, men det er kanskje lurt å gå flere sammen slik at dere kan planlegge i fellsesskap.

 

Lage kunstutstilling
Du trenger: Bilder eller kunstverk du har laget selv, papp, brus/saft til velkomstdrikk. Bilder blir også enda finere hvis de rammes inn av en papp passepartout. Til en åpning kan det være hyggelig å servere brus eller saft i pene glass. Gjestene betaler en valgfri eller fast sum for kunstverkene.

 

Male på hvite boksershortser som selges til pappaer
Du trenger: Hvite rimelige boksershortser, vannfast maling, pensler. Dette kan bli mye moro. Du velger selv motiv, husk å legge avispapir inne i boksershorsten når du maler slik at ikke fargen smitter gjennom stoffet.

 

Lage fotoutstilling
Du trenger: Et kamera, fotpapir eller vanlig papir, en vegg til utstillingen. Tenk ut et tema, f.eks vennskap og ta bilder med et digitalkamera. Bildene kan printes ut på en fargeskriver. Lag en fin utstilling og ta inngangspenger.

 

Selg solsikkenåler i fimoleire
Du trenger: Fimoleire, en vanlig stekeovn, nåler til å feste på baksiden, dette får du kjøpt i en hobbybutikk. Forme solsikker og stek dem etter anvisningen på fimoleirepakken. Når de er fedrig stekt limer du nålen på baksiden.

 

Selge egenlagde kort
Du trenger papir i ulike farger, og kanskje du finner inspirasjon i noen bøker på biblioteket? Kortene kan lages så enkle eller kompliserte du vil.

 

Lykkehjul
Del ut forskjellige gevinster som premier til de som vinner.

 

Selge solsikkeplanter
Du trenger: Solsikkefrø, jord og potter eller melkekartonger.Plant solsikkefrø i små potter. Etter noen uker kan du selge dem. De kan plantes i små leirkrukker eller melkekartonger, som males og pyntes slik at de blir fine.

 

Selge lykkeposer
Du trenger: Små papirposer eller gavepapir, små vareprøver eller gaver. Mange butikker ha vareprøver eller små ting de gir bort hvis man spør pent. Det kan bli fine ting til en lykkepose. Kunden betaler en pris og velger selv hvilken pose han vil ha.

 

TIPS TIL AKTIVITETSSTASJONER PÅ EN AKSJONSDAG

 • Svampkasting
  Du trenger: bøtte med vann, svamp, en eller to frivillige målskiver, en plakat med informasjon om aktiviteten.
 • Massasje
  Du trenger: Her er det fint med litt rolig, dempet musikk, kanskje levende lys, pass på brannfare, dempet belysning, puter, gode og varme hender.
 • Leker fra hele verden
  Sørg for en morsom aksjonsdag for store og små med leker fra hele verden! Se her for tips til leker fra forskjellige land jorda rundt, fra Kongo og Panama til Tyskland og Filippinene.
 • Luksustoalett
  Pynt et av toalettene med blomster, duftlys og ekstra mykt papir og ta inngangspenger
 • Smykkeverksted
  Smykker kan lages av alt mulig, glassperler, treperler, steiner, fimoleire osv. Her er det bare fantasien som bestemmer. 
 • Skjønnhetssalong
  Bruk et eget rom til dette. Ha dempet belysning, stearinlys (husk brannfaren!) og rolig musikk. Samle ulike typer neglelakker og sminke som kan tilbys kundene. 
 • Frisørsalong - for de modige
  Klipp en lærer for fem kroner klippen!
 • Blomsterpinneverksted
  På blomsterpinner kan du lime papirblomster, f.kes solsikker, som du har klippet ut og limt sammen. 
 • Ansiktsmaling
  Med litt ansiktsmaling kan du lage morsomme fjes på barna (og kanskje på noen voksne?) Ulike dyr er alltid morsomt, og hvorfor ikke male solsikker i fjeset? 
 • Spøkelsesgang
  I en lang gang på skolen kan dere dekke til vinduene, evetuelt sette bind for øynene på de som skal delta. Langs gangen kan noen stå med våte hender og ta på ansiktene, dere kna ha en madrass som er et mykt underlag som kan være rart å gå på, henge vått garn fra taket som deltagerne får i ansiktet osv. Her er det fritt fram for fantasien.