Gå til hovedinnhold

Aksjonstips

Slik kan dere gjøre det:

Jobblekseplan
 - Vi bytter ut lekser i en uke. Istedet gjør elevene små jobber hjemme og i nærmiljøet. Pengene de samler inn går til SOS-barnebyer! Dette forteller rektor Mari Amundsen ved Eiksmarka skole i Bærum. Hun anbefaler denne aksjonsformen som både er morsom, engasjerende og inntektsbringende. På èn uke samlet elevene inn over 100 000 kroner! Kanskje din skole skal prøve det samme? Inspirerende materiell her

Svampkasting
Du trenger: bøtte med vann, svamp, en eller to frivillige målskiver, en plakat med informasjon om aktiviteten.

Massasje
Du trenger: Her er det fint med litt rolig, dempet musikk, kanskje levende lys, pass på brannfare, dempet belysning, puter, gode og varme hender.

Sirkusshow
Du trenger: En sirkusdirektør, klovner, akrobater, linedansere, dyr (ekte eller ikke). Dette kan du gjøre så mye ut av som du vil, men det er kanskje lurt å gå flere sammen slik at dere kan planlegge i fellsesskap.

Selge solsikkeplanter
Du trenger: Solsikkefrø, jord og potter eller melkekartonger.Plant solsikkefrø i små potter. Etter noen uker kan du selge dem. De kan plantes i små leirkrukker eller melkekartonger, som males og pyntes slik at de blir fine.

Selge lykkeposer
Du trenger: Små papirposer eller gavepapir, små vareprøver eller gaver. Mange butikker ha vareprøver eller små ting de gir bort hvis man spør pent. Det kan bli fine ting til en lykkepose. Kunden betaler en pris og velger selv hvilken pose han vil ha.

Lage kunstutstilling
Du trenger: Bilder eller kunstverk du har laget selv, papp, brus/saft til velkomstdrikk. Bilder blir også enda finere hvis de rammes inn av en papp passepartout. Til en åpning kan det være hyggelig å servere brus eller saft i pene glass. Gjestene betaler en valgfri eller fast sum for kunstverkene.

Male på hvite boksershortser som selges til pappaer
Du trenger: Hvite rimelige boksershortser, vannfast maling, pensler. Dette kan bli mye moro. Du velger selv motiv, husk å legge avispapir inne i boksershorsten når du maler slik at ikke fargen smitter gjennom stoffet.

Lage fotoutstilling
Du trenger: Et kamera, fotpapir eller vanlig papir, en vegg til utstillingen. Tenk ut et tema, f.eks vennskap og ta bilder med et digitalkamera. Bildene kan printes ut på en fargeskriver. Lag en fin utstilling og ta inngangspenger.

Lage solsikkenåler i fimoleire
Du trenger: Fimoleire, en vanlig stekeovn, nåler til å feste på baksiden, dette får du kjøpt i en hobbybutikk. Forme solsikker og stek dem etter anvisningen på fimoleirepakken. Når de er fedrig stekt limer du nålen på baksiden.

Arrangere kinoforestilling
Du trenger: Film f. eks fra klassetur eller en annen film du har laget selv, en prosjektor. Du kan også poppe popkorn og selge på forestillingen.

Leker fra hele verden
Sørg for en morsom aksjonsdag for store og små med leker fra hele verden! Se her for tips til leker fra forskjellige land jorda rundt, fra Kongo og Panama til Tyskland og Filippinene.

Lykkehjul
Del ut forskjellige gevinster som premier til de som vinner.

Luksustoalett
Pynt et av toalettene med blomster, duftlys og ekstra mykt papir og ta inngangspenger

Lage smykker
Smykker kan  du ja lage av alt mulig, glassperlser, treperler, steiner, fimoleire osv. Her er det bare fantasien som bestmmer.

Selge kaffe og kaker
Kaker er alltid populært. Kakene kan dere enten lage på skolen eller bli enige om å lage det hjemme. Sett opp et bord, ha kaffe klar på termokanner og ha en liten eller stor kafé. Prøv gjerne også noen av våre oppskrifter fra forskjellige verdensdeler!

Lage solsikkeløp
Merk opp en runde, alle barn som starter skaffer seg en sponsor som betaler en viss sum for hver runde barnet løper - for de spreke kan dette bli veldig inntektsbringene!

Være gatemusikanter
Mange elever spiller et instrument eller er glade i å synge. Øv inn to-tre låter, still deg opp på et sted der du vet det kommer mange forbi, ha en lue eller en boks til penger foran deg på bakken og syng og spill i vei!

Skjønnhetssalong
Bruk et eget rom til dette. Ha dempet belysning, stearinlys (husk brannfaren!) og rolig musikk. Samle ulike typer neglelakker og sminke som kan tilbys kundene. 

Frisørsalong - for de modige
Klipp en lærer for fem kroner klippen!

Lag gelè i plastkrus og hell vaniljesaus over
Lag gelé etter instruksjon en på pakken. Hell det i plastkrus. La det stivne og servér med vaniljesaus over. 

Lage blomsterpinner med solsikker
På blomsterpinner kan du lime papirblomster, f.kes solsikker, som du har klippet ut og limt sammen. 

Lage kort
Du trenger papir i ulike farger, og kanskje du finner inspirasjon i noen bøker på biblioteket? Kortene kan lages så enkle eller kompliserte du vil.

Ansiktsmaling
Med litt ansiktsmaling kan du lage morsomme fjes på barna (og kanskje på noen voksne?) Ulike dyr er alltid morsomt, og hvorfor ikke male solsikker i fjeset? 

Spøkelsesgang
I en lang gang på skolen kan dere dekke til vinduene, evetuelt sette bind for øynene på de som skal delta. Langs gangen kan noen stå med våte hender og ta på ansiktene, dere kna ha en madrass som er et mykt underlag som kan være rart å gå på, henge vått garn fra taket som deltagerne får i ansiktet osv. Her er det fritt fram for fantasien.

Kristin Ramberg, lærer ved Selbakk ungdomsskole i Trondheim

Gjennom samarbeidet med SOS-barnebyer har våre elever blitt kjent med en ny verdensdel, land og by. De har fått perspektiver på at det er store forskjeller i verden - og ikke minst; følelsen av at de er med på å gjøre en forskjell.

Kristin Ramberg, lærer ved Selbakk ungdomsskole i Trondheim