Gå til hovedinnhold

Bli med på Skolejoggen og støtt barn på flukt!

Skolejoggen er et tradisjonsrikt solidaritetsløp som går av stabelen 20. september eller den dagen skolen velger selv. Her deltar elever fra hele landet for å bidra til at sårbare og utsatte barn får omsorg og trygghet. Inntektene fra Skolejoggen 2017 går til SOS-barnebyers arbeid for barn på flukt.

Verdens flyktningsituasjon har eskalert til skremmende høyder. Over 65 millioner mennesker er nå på flukt og rundt halvparten av disse er barn. Det er faktisk flere barn på flukt i verden i dag, enn det er innbyggere i hele Norden. Mange barn er på flukt helt alene. Noen har kommet bort fra foreldrene sine i kaoset ved grenseovergangene, noen har mistet foreldrene sine før flukten.  Å være på flukt er en enorm belastning for barn. Mange har opplevd grusomme ting, og er redde og utslitte. Barn som flykter alene er noen av de mest utsatte og sårbare barna vi har i verden.

Hvorfor flykter de? 

Årsakene til at barn og voksne drives på flukt er mange, og forskjellige fra land til land. I veldig mange land er det krig, konflikt og undertrykkelse som er hovedårsakene. Dette gjelder blant annet land som Syria, Irak og Afghanistan. I Colombia er det organisert kriminalitet, overgrep og vold som er hovedårsaken. Naturkatastrofer og klimautfordringer gjør også at mange må flykte. Jordskjelv, flom og tørke førte til at over 24 millioner  mennesker har vært nødt til å forlate hjemmet sitt. Disse kommer i tillegg til de 65, 6 millionene som har blitt drevet på flukt av krig og konflikt.

Dette gjør SOS-barnebyer

  • Gir barn nødvendig omsorg, mat og beskyttelse, og hindrer at de blir offer for trafficking og misbruk
  • Oppretter trygge soner i flyktningleirer, der barn kan være barn.
  • Gir barn psykososial hjelp
  • Deler ut mat, medisiner og nødvendig utstyr til familier med små barn
  • Jobber for å gjenforene barn som er alene på flukt med biologisk familie så raskt som mulig, evt tilby et nytt hjem i en SOS-familie
  • Gir utdanning og langsiktig omsorg til mindreårige asylsøkere som kommer alene til Vest-Europa

Skritt som teller!

Hvert år tråkkes nye farefulle flyktningeruter opp, enten innad i eget land eller over landegrenser. Hvert skritt tas med mål om å komme lenger bort fra konflikt, katastrofe og lidelse, og nærmere et liv i trygghet og fred. Elever som deltar på Skolejoggen tar skritt som gir ringvirkninger og som setter spor. Skritt som teller. I fjor deltok 25 000 elever på Skolejoggen, og de samlet inn over 930 0000 til SOS-barnebyers arbeid for barn på flukt.

Les mer og meld dere på Skolejoggen på våre nettsider: www.skolejoggen.no

 

Å delta på Skolejoggen er både morsomt og meningsfylt. Det er morsomt fordi man gjør noe sammen med andre og fordi man utfordrer seg selv. Det er meningsfylt fordi man samtidig utgjør en forskjell for noen av de barna i verden som trenger det som mest.

Marit Bjørgen


Artikkelen du har lest nå er hentet fra SOS-magasinet. Du finner flere saker her