300g hvetemel
300g sammalt hvete
5dl melk
½ ts salt
50g gjær
2ss smeltet margarin
100g solsikkefrø
Smelt margarin, bland med melken og løs opp gjæren i væske (ca 37 grader). Vei opp melet og bland i saltet. Ha det tørre og det våte sammen, kna godt. Hev til dobbelt størrelse, bak ut bollene og etterhev i noen minutter. Ovn 125 grader i 20min. Kan pyntes med gul melisglasur. Nam, nam!
50 g gjær
3 dl vann
1 dl appelsinjuice
1/2 dl matolje
2 ts salt
2 epler
100 g (2 dl) solsikkefrø
200 g (3 1/2 dl) grov sammalt hvete
550 g (9 dl) hvetemel
Stekes ved 200°C i ca. 40 min. på nederste rille.
Smuldre gjæren og løs den opp i lunkent vann. Tilsett appelsinjuice, olje, salt, revne epler og solsikkefrø. Forsett med sammalt hvete og halvparten av hvetemelet.
Arbeid deigen kraftig og elt den videre med så mye hvetemel at den slipper bakebordet. La den heve lunt og tildekket i ca. 1 time. Slå ned deigen og form den til et stort, flott brød. Legg det direkte på en plate kledd med bakepapir og etterhev ca. 30 min.
Lag skrå snitt i brødet med et barberblad eller skarp kniv. Pensle det med melk eller sammenvispet egg og dryss solsikkefrø på toppen.
2,5 dl store havregryn
2 dl 4-korn
3 ss kruskakli
1 dl solsikkefrø
1 dl hasselnøtter, grovhakkede
1 dl rosiner
Slik gjør du:
Ha havregryn, 4-korn, kruskakli, solsikkefrø og hakkede hasselnøtter i en langpanne. Rist blandingen i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter. Vend om en gang i blant med en stekespade. Tilsett rosiner til slutt.
Server gjerne med frisk frukt og yoghurt.
2.5 dl gresskarfrø
1,5 dl solsikkefrø
1,5 dl valnøtter i biter
2.5 dl tørket og hakket ananas
Bland alt og oppbevar i tett krukke med lokk. Sunt, godt og supert som pausesnack på tur!
3,5 dl sammalt rug
3,5 dl havregryn
1,5 dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
1 dl linfrø
1 dl hvetekli
2 dl valnøtter
1 ts salt
1 ss honning
7 dl vann
Sett stekeovnen på 180 grader.
Ha alle ingrediensene i kjøkkenmaskinen, det skal eltes i 10 minutter. Legg bakepapir i ei langpanne og smør deigen utover.
Stekes først i 10 minutter. Skjær deigen i passe store ruter og stek dem videre i 15 minutter.
175 g smør
2,25 dl sukker
3 egg
3 dl grov sammalt hvete
15 dl fin sammalt hvete
1,5 dl havregryn
1,5 dl hvetemel
1,5 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
2 dl melk
5 epler
sukker og kanel blandes i en skål
1 dl solsikkefrø
Skrell eplene, fjern kjernehus og skjær eplene i biter. Vend dem i bollen med sukker og kanel.
Rør smør og sukker hvitt. Tilsett eggene, ett om gangen. Ha i mel og havregryn blandet med vaniljesukker og bakepulver, og bland alt godt. tilsett melken og rør deigen sammen. Helles i en godt smurt springform (24 cm). Legg eplebåtene i deigen og strø over det som blir igjen av kanel og sukker. Strø over solsikkefrø.
Stek eplekaken ved 179 grader i 30 -40 minutter.
Jordbærsmoothie med solsikkefrø
4 porsjoner
500 g jordbær
2 appelsiner
250 g bringebær
5 dl mild yoghurt naturell
1 ss sukker
1 lime
ristede solsikkefrø
Skyll og rens bærene. Skrell appelsinene og skjær dem i biter. Miks jorbær, appelsiner og bringebær med litt av yoghurten. Spar noen bringebær til pynt. Tilsett resten av yoghurten, råsukker og limesaft og miks ytterligere noen min. Rist solsikkefrøene lett i tørr stekepanne.
Hell opp i glass og strø over solsikkefrø og bringebær.