Gå til hovedinnhold

Ideer til kostymer

En Solsikkefest blir ekstra festlig med barn kledd i strålende solsikkefarger! Nedenfor har vi samlet et knippe oppskrifter på enkle og morsomme Solsikkekostymer som garantert vil spre smil og varme. Oppskriftene kan brukes akkurat som de er – eller kanskje dere utvikler deres helt egne varianter? Her er det bare fantasien som setter grenser!

Basisklær
Solsikken har en grønn stilk og en stor gul blomst. Med en grønn strømpebukse og en grønn genser, er du allerede godt i gang med å bli en solsikke. Det er også mulig å lage en grønn kjortel, eller en stor krans av grønne blader til å ha rundt livet og rundt halsen. Du kan lese mer om hvordan du gjør dette nedenfor, og helt nederst finner du også bilder av flotte solsikkebarn til inspirasjon!

Blomsterkrans
De gule kronbladene og grønne stilkbladene kan lages av ulikt materiale.

Papp
Papp er enkelt og billig. Den finnes i mange tykkelser og farger, og frynser seg ikke opp slik som tekstiler. Du trenger et ganske stort stykke fordi det ikke er så lurt å skjøte. Kransen kan gå rundt hele hodet, eller som en halvmåne med strikk under haken. Ta mål av hodestørrelsen til barnet (omkrets, høyde og bredde), og tegn hodeformen på pappen slik at det blir plass til kronbladene rundt. Skal man ha kronblader rundt hele, må kronbladenes størrelse beregnes slik at pappen strekker til. Lag en mal for kronbladene. Tegn disse på pappen, klipp ut - og vips, så er kransen ferdig! Eventuelt kan kronbladene lages litt mindre på sidene. Kransen kan også lages som en halvmåne (kanskje å foretrekke for de yngste barna). Knytt fast en strikk gjennom et lite hull på hver side, og fest strikken under haken.

Stoff
Stoff finnes også i mange farger og kvaliteter. Det kan være lurt å bruke et stoff som er litt hardt vevet, ellers vil det bare rakne og være umulig å sy i. Enkelte stoff kan være lurt å legge dobbelt for at det skal være lettere å kaste over (sikk-sakk på symaskinen).

Bestem først hvordan bladene skal festes, utfra hvor kransen skal være. Skal den være oppå hodet, festes bladene til en "klump" i midten. Skal den være rundt hodet festes de til en hårbøyle eller med en løpegang til strikk. Skal den være rundt halsen, kan bladene festes til et pannebånd. Skal den være rundt livet, bør også bladene samles i en løpegang til en strikk eller et bånd som kan knyttes. Når bladene skal festes til et pannebånd, kan de ha avslutning i begge ender - fordi de sys direkte på pannebåndet. Når de skal festes med strikk, bør de ha en rett kant lengst inne - som brettes og sys til en løpegang for strikk eller bånd. Klipp til bladene hver for seg, gjerne i litt forskjellig størrelser. Kast over kantene og fest bladene slik du vil ha dem.

Andre materialer
Filt holder seg ikke så bra, men kan likevel være fint å bruke fordi det er lett å klippe i og ikke rakner. Dessuten er filt mykt og behagelig. Enkelte hobbybutikker selger dekorgummi, som er lett å klippe i, men som må limes fast og er noe stivt. Av andre materialer som kan brukes er: kreppapir, bånd, ferdige stoffsolsikker eller stretchstoff som trekkes rundt ståltrådskjelett.

Bladkrans
For å gjøre kostymet enda flottere kan du også lage en krans av grønne blader som passer rundt nakken, livet eller kanskje rundt anklene. Følg samme framgangsmåte som blomsterkrans med strikk, og tilpass lengden på bladene etter hvor kransen skal sitte og etter elevens størrelse.

Kjortel
Når man først er i gang, kan man også lage en kjortel. Den er ikke så vanskelig, og den gir kostymet et helt annet uttrykk. En kjortel kan lages både med og uten ermer. Kjortel uten ermer er ganske enkelt: Mål hvor lang kjortelen skal være, klipp hull til hodet og knytt et bånd rundt livet. For en kjortel med ermer, må det lages mønsterdeler for bolen (tilsvarende som for kjortel uten ermer) og ermene. Ermene må tilpasses bredden på bolen og elevens armer. Sy først sammen ermene til bolen og deretter sidesømmene. Pass på at ikke ermene blir for trange, for da vil kjortelen lett rives opp under armen.

Ansiktsmaling
Ansiktsmaling er en enkel måte å pynte seg til en solsikkefest på. Du trenger grønn, brun og gul ansiktsmaling. Mal en solsikke enten på kinnet eller over hele fjeset.

Lykke til med festen!

 

Solsikkekostymer til Solsikkefest!