Gå til hovedinnhold

Væpnet konflikt i Den sentralafrikanske republikk

En SOS-barneby i Den sentral afrikanske republikk har blitt tilfluktsted for kvinner og barn på flukt fra væpnet konflikt.

29. januar 2021

400 internt fordrevne flyktninger, de fleste av dem kvinner og barn, har søkt husly og beskyttelse i SOS-barnebyen i Bouar. Familiene ble tvunget på flukt på grunn av væpnede sammenstøt i byen 17. januar.

Gjennom SOS-barnebyers nødhjelpsfond har barnebyen i landet kunnet sørge for innkjøp av mat og andre nødvendigheter. Opprørergruppene har blokkert importveiene og matvareprisene har skutt i været.

- Det er vårt ansvar å beskytte og sørge for disse menneskene. Og vi ber om at menneskerettigheten blir respektert. I tillegg til å dekke behovet for mat og husly må vi sikre mental oppfølging og behandling av både flyktningene og barna i barnebyen, sier Benoit Piot, leder for SOS-barnebyer i området.

SOS-barnebyer Bouar deler ut mat og nødvendigheter til barn og familier. Foto: Anatole Ngassenemo
SOS-barnebyer deler ut mat til flyktningene.

Konflikten i landet

Situasjonen i Den sentralafrikanske republikk har vært anspent siden 2013. Væpnede grupper opererer åpent og kontrollerer så mye som to tredjedeler av Den sentralafrikanske republikkens territorium. Det har i den senere tiden oppstått spenninger mellom væpnede grupper som utfører angrep mot sivile, væpnede styrker og FNs fredsbevarende styrker, for å forstyrre det pågående presidentvalget og lovgivende valg.