3 May 2019 - Thokozani Pongoloani (18) at the Design School in Blantyre, Malawi.

She came to SOS at the age of 7 years. She developed interest in design after Secondary School. Now she is a learner at the Design School while still staying at SOS. She has sewing machine at SOS. She has two other siblings.

Photo by Cornel van Heerden

Thoko skreddersyr fremtiden sin

Malawi

Thokozane (18) var bare et lite barn da hun kom til SOS-barnebyen Blantyre, Malawi i 2007, sammen med to av sine biologiske søsken. Nå satser hun på sin drømmekarriere.

- Jeg har vært heldig som har vokst opp i SOS-barnebyer sammen med mine søsken. Jeg har sett hvor tøft livet kan være for barn, og jeg er takknemlig for at SOS-familien min har oppdratt meg så bra at jeg er i stand til å skaffe meg en karriere og være del av en positiv utvikling for Malawi.

I hele oppveksten har hun vært sterkt knyttet til sin SOS-mor, Hellen. Hun hadde mange brødre og søstre i SOS-familien og venner i barnebyen. Thokozane, også kjent som Thoko, husker alle de fine øyeblikkene hun har tilbragt med dem.

Satser på motedesign

I alle år har Thokos skoleresultater vært strålende. Hun utmerket seg gjennom hele grunnskolen, og har vært fast bestemt på å skape seg en lys fremtid. Lenge var drømmen hennes å bli hotellsjef, men for to år siden bestemte hun seg for å satse på sin store interesse for mote.

Jeg tror at fremtiden min ligger i mine egne hender.

Thoko
Foto: Cornel van Heerden

Thoko foran designskolen. Eieren av skolen er full av lovord om Thoko.

- Jeg tror at fremtiden min ligger i mine egne hender, så jeg har hegnet om den som et sårbart egg. Jeg vil ikke rote det til eller ødelegge det på noen som helt måte, forklarer Thoko.

- Verden er alltid på utkikk etter spesialiserte tjenester, for eksempel er det mange mennesker som gjerne vil ta seg godt ut, men som mangler kunnskapen som skal til for å gjøre det. Det er her motedesignere som meg kommer inn – vi fyller dette gapet, legger hun til.

Med hjelp fra SOS-barnebyer, satser nå Thoko på sin drømmekarrière på Kings and Angels Design School i Blantyre, hovedstaden i Malawi.

Grant, en velkjent designer i Malawi og eier av moteskolen, sier Thoko er en lovende student.

- Hun har stor lidenskap for nål og tråd, og hennes avsluttende arbeider er imponerende. Hun skreddersyr sin egen fremtid på en beundringsverdig måte, skal man dømme utfra designkonseptet hun er i stand til å skape og legge på bordet, legger han til.

Thoko vokste opp i barnebyen i Blantyre som ble finansiert da OBOS ble 75 år. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
Thoko vokste opp i barnebyen i Blantyre som ble finansiert da OBOS ble 75 år.
 Thoko satser på sin drømmekarriere. Foto: Cornel van Heerden
Nå satser hun på sin drømmekarriere.

OBOS var med på å finansiere barnebyen i Blantyre da den ble planlagt i 2004. 150 barn flyttet inn i 2007 og fikk en ny start på livet. Et kriterium for at barn fikk plass i barnebyen var at livet deres var i fare og det fantes ingen nær familie til å ivareta barnet. 

Flere omsorgsløsninger

SOS-barnebyer jobber fremdeles etter samme omsorgsmodell og prinsippet om at det beste for barn er å vokse opp i en trygg familie. Samtidig har SOS-barnebyer et økt fokus på at barn skal få vokse opp i sin egen familie og at barna i barnebyer skal reintegreres med biologisk familie når den er blitt i stand til å sikre god omsorg. SOS-barnebyer ser også på flere omsorgsløsninger i et lokalsamfunn og flere steder inkludert Malawi er det SOS-familier som bor i leilighet eller hus i ‘vanlige’ nabolag.

Takk til OBOS og deres ansatte som har sørget for at barn får vokse opp i trygge hjem i Malawi. At barn får vokse opp i en stabil familie er grunnlaget for all utvikling.