Gå til hovedinnhold

Thoko skreddersyr fremtiden sin

Malawi

Thokozane (18) var bare et lite barn da hun kom til SOS-barnebyen Blantyre, Malawi i 2007, sammen med to av sine biologiske søsken. Nå satser hun på sin drømmekarriere.

- Jeg har vært heldig som har vokst opp i SOS-barnebyer sammen med mine søsken. Jeg har sett hvor tøft livet kan være for barn, og jeg er takknemlig for at SOS-familien min har oppdratt meg så bra at jeg er i stand til å skaffe meg en karriere og være del av en positiv utvikling for Malawi.

I hele oppveksten har hun vært sterkt knyttet til sin SOS-mor, Hellen. Hun hadde mange brødre og søstre i SOS-familien og venner i barnebyen. Thokozane, også kjent som Thoko, husker alle de fine øyeblikkene hun har tilbragt med dem.

Satser på motedesign

I alle år har Thokos skoleresultater vært strålende. Hun utmerket seg gjennom hele grunnskolen, og har vært fast bestemt på å skape seg en lys fremtid. Lenge var drømmen hennes å bli hotellsjef, men for to år siden bestemte hun seg for å satse på sin store interesse for mote.

Jeg tror at fremtiden min ligger i mine egne hender.

Thoko
Foto: Cornel van Heerden

Thoko foran designskolen. Eieren av skolen er full av lovord om Thoko.

- Jeg tror at fremtiden min ligger i mine egne hender, så jeg har hegnet om den som et sårbart egg. Jeg vil ikke rote det til eller ødelegge det på noen som helt måte, forklarer Thoko.

- Verden er alltid på utkikk etter spesialiserte tjenester, for eksempel er det mange mennesker som gjerne vil ta seg godt ut, men som mangler kunnskapen som skal til for å gjøre det. Det er her motedesignere som meg kommer inn – vi fyller dette gapet, legger hun til.

Med hjelp fra SOS-barnebyer, satser nå Thoko på sin drømmekarrière på Kings and Angels Design School i Blantyre, hovedstaden i Malawi.

Grant, en velkjent designer i Malawi og eier av moteskolen, sier Thoko er en lovende student.

- Hun har stor lidenskap for nål og tråd, og hennes avsluttende arbeider er imponerende. Hun skreddersyr sin egen fremtid på en beundringsverdig måte, skal man dømme utfra designkonseptet hun er i stand til å skape og legge på bordet, legger han til.

Thoko vokste opp i barnebyen i Blantyre som ble finansiert da OBOS ble 75 år. Foto: Bjørn-Owe Holmberg
Thoko vokste opp i barnebyen i Blantyre som ble finansiert da OBOS ble 75 år.
 Thoko satser på sin drømmekarriere. Foto: Cornel van Heerden
Nå satser hun på sin drømmekarriere.

OBOS var med på å finansiere barnebyen i Blantyre da den ble planlagt i 2004. 150 barn flyttet inn i 2007 og fikk en ny start på livet. Et kriterium for at barn fikk plass i barnebyen var at livet deres var i fare og det fantes ingen nær familie til å ivareta barnet. 

Flere omsorgsløsninger

SOS-barnebyer jobber fremdeles etter samme omsorgsmodell og prinsippet om at det beste for barn er å vokse opp i en trygg familie. Samtidig har SOS-barnebyer et økt fokus på at barn skal få vokse opp i sin egen familie og at barna i barnebyer skal reintegreres med biologisk familie når den er blitt i stand til å sikre god omsorg. SOS-barnebyer ser også på flere omsorgsløsninger i et lokalsamfunn og flere steder inkludert Malawi er det SOS-familier som bor i leilighet eller hus i ‘vanlige’ nabolag.

Takk til OBOS og deres ansatte som har sørget for at barn får vokse opp i trygge hjem i Malawi. At barn får vokse opp i en stabil familie er grunnlaget for all utvikling.