Malawi hardt rammet av tropisk storm

En tropisk storm som feide fra Madagaskar til Mosambik og Malawi, har kostet minst 80 mennesker livet og gjort over 65 0000 mennesker husløse. Behovet for akutt hjelp er stort.

Jenta med kort hår, mørk overdel og gult skjørt sitter i et ødelagt hus i Malawi. Foto: SOS-barnebyer Malawi

37 mennesker er så langt bekreftet døde i Malawi etter at den tropiske stormen Ana brakte med seg kraftig regn og vind den 25. januar. Dette førte til store oversvømmelser i den sørlige delen av landet og mange mennesker har mistet hjemmene sine. Over 193 000 familier er berørt av stormen som har ødelagt mye infrastruktur som veier og broer. I tillegg er mange hektar med avlinger og husdyr vasket vekk. 

Over 9 000 mennesker i Ngabu-området hvor SOS-barnebyer jobber er berørt. Mange mennesker har søkt tilflukt i skolebygninger, noe som gjør at barn og unge mister undervisning. Å skaffe husly til alle dem som ikke lenger har et sted å bo er førsteprioritet.

Utilgjengelige områder

Da stormen herjet, ble hele landet liggende i mørke hele natten fordi lysverkets generator måtte slås av på grunn av frykt for oversvømmelse. Nå har landet erklært unntakstilstand. President Lazarus Chakwera sier i en uttalelse at det er vanskelig å nå frem til de berørte områdene fordi de fleste er blitt utilgjengelige etter stormens herjinger. Han ber nå det internasjonale samfunnet om hjelp. 

– Jeg ber om humanitær hjelp fra det internasjonale giversamfunnet, fra FN, fra frivillige organisasjoner, fra privat sektor lokalt og våre medborgere. Sammen kan vi bidra til å lindre lidelsen folk er påført av denne stormen. Telt og mat er akutte behov.

Ei elv har flommer over dyrket mark og skog. Foto SOS-barnebyer Malawi
Stormen førte til store oversvømmelser i Malawi.

Store skader i SOS-familieprogrammet

Flere av familiehusene i barnebyen i Ngabu har fått vannskader.  Barna er fysisk uskadet, til tross for at det var en skremmende opplevelse for alle.

I familieprogrammet i Ngabu er mange hjem imidlertid fullstendig ødelagte. 30 barn og åtte omsorgspersoner er blitt skadet og er innlagt på sykehus. Over 200 familier har mistet alt de eier. Over 20 prosent av barna som er med i familieprogrammet kan ikke gå på skolen på grunn av ødelagte veier eller ødelagte skolebøker.

Der er det akutte behov for telt, mat, medisiner, sengetøy og kjøkkenutstyr for å få lagd mat.

Mange mennesker har søkt tilflukt i skolebygninger, her sitter de utenfor. Foto. SOS-barnebyer Malawi
Mange mennesker har søkt tilflukt i skolebygninger, noe som gjør at barn og unge mister undervisning.

SOS-barnebyer i Malawi kartlegger nå hvordan de skal hjelpe barna og familiene i våre programmer og i lokalsamfunnet etter katastrofen. Det handler om å minimere risikoen for familier som allerede strever med å bygge opp både hjemmet sitt og livene sine. Omsorg, beskyttelse og oppfølging av barn er SOS-barnebyers hovedfokus. Nødhjelpsprogrammet som er planlagt skal nå ut 1800 husstander.