Gå til hovedinnhold

SOS-barnebyer i Ukraina med evakueringsplan

Familiene i SOS-programmer og ansatte øst i Ukraina pakker nå sekker med mat og overlevelsesutstyr i tilfelle de må evakuere raskt.

23. februar 2022

De ansatte i Ukraina jobber nå iherdig for å forberede familier på en nødsituasjon. De sørger blant annet for å lære opp foreldre i hvordan de bør oppføre seg i en militær situasjon og viktigheten av å ha «rykke-sekker». Disse sekkene inneholder vann, holdbar mat for flere dager, dokumenter, kontaktinformasjon, førstehjelpsutstyr, batteriladere, varme klær osv. Utstyr de får bruk for om de må flykte eller ikke får muligheten til å forlate hjemmene sine for å skaffe mat. 

– Foreldre blir også informert om behovet for å kjenne til nærmeste tilfluktsrom eller steder som kan være trygge ved beskytning, og kartlegge mulige rømningsveier, forteller Julian Erjautz som er beredskapsrådgiver for denne regionen ved SOS-kontoret nasjonalt. 

Les mer om hvordan du kan bidra!

Kaldt vær og dårlige veier

Den siste tida har nasjonaldirektøren og sjefen for beredskap i Ukraina arbeidet med å få på plass en evakueringsplan for ansatte og familier i SOS-programmer. Dersom et russisk angrep blir en realitet, er det ikke alle fosterfamilier og ansatte som ønsker å reise fra hjemmene sine.  

– Dette ønsket respekterer og aksepterer vi, og holder tilbudet åpent for en relokasjon dersom de ønsker det, forteller Julian Erjautz. 

På nåværende tidspunkt er det 60 barn og voksne fra Luhansk-regionen som ønsker å flytte hvis konflikten øst i Ukraina eskalerer, flesteparten av disse er ansatte med sine barn. De vil bli flyttet til SOS-barnebyen i Brovary, dernest vest i Ukraina dersom konflikten trappes opp ytterligere. 

Les mer om hva SOS-barnebyer gjør og hvordan du kan bidra!

– Vi har ikke nok kjøretøy i Luhansk til å frakte alle personene som ønsker å flytte. I tillegg er kaldt vær og dårlige veiforhold en ekstra hindring. Våre lokale beredskapsansvarlige i Ukraina jobbet med å kartlegge og kontakte mulige transportører, i tillegg til å se på alternativer med hjelp fra det offentlige og private partnere, sier Erjautz. 

Flere strever med angst

Den stadig mer anspente situasjonen mellom Ukraina og Russland gjør behovet for psykologisk støtte til barna ekstra stor. 

– Kollegaer på bakken rapporterer at de ikke ser en økende panikk blant folk, men at de opplever at antallet som sliter med angst har gått opp. De fleste forespørslene vi får gjelder barns psyko-emosjonelle tilstand. Psykologene våre implementerer en rekke metoder for å sikre at familiene våre har de nødvendige verktøyene for å beskytte barnas mentale helse. 

 

SOS-barnebyer i Ukraina

  •  SOS-barnebyer startet sitt arbeid i Ukraina i 2003, da et familieprogram ble etablert i hovedstaden Kyiv. I 2010 åpnet den første barnebyen i byen Brovary i Kyiv-regionen.
  • I 2012 begynte SOS-barnebyer arbeidet sitt i byen Luhansk. Kort tid etter krigen brøt ut i Donbas i 2014 ble aktivitetene omorganisert og utvidet. Hensikten var å respondere på de økende behovene til barn og familier i Luhansk-regionen nær konfliktsonen.
  • Vi er til stede både med mer tradisjonelt nødhjelpsarbeid, økonomisk og psykososial støtte. Vi jobber forebyggende med familier og sørger for alternativ omsorg gjennom fosterfamilier.