Gå til hovedinnhold

SOS-barneby i ny drakt

Fra samlet barneby til hjem i lokalmiljøene. 9. mai ble de nye integrerte SOS-familiene i Bogotá i Colombia offisielt åpnet.

23. mai 2017

- Det var fantastisk å se det gode arbeidet organisasjonen hadde gjort for å forberede ungdommene og mødrene på flyttingen. Det var helt tydelig at dette gledet de seg til, sier generalsekretær Bente Lier i SOS-barnebyer.

SOS-barnebyen i Bogotá i Colombia skal flytte fra tomten de har holdt til på i nesten 50 år. I stedet for å bo samlet, skal ni SOS-familier med 96 barn og unge bo i boliger i vanlige bydeler. På den måten lettes integreringen for barna i lokalsamfunnet. Det er en modell som brukes i stadig flere av våre programmer over hele verden. Alle familiene får fortsatt faglig oppfølging, og de beholder et senter hvor de kan møtes. Barna uttrykte stor forventning til at de nå enklere kan delta i aktiviteter med andre barn i sine nye lokalmiljøer.

- Fra oppstarten med de tradisjonelle barnebyene, har SOS-barnebyer de senere årene utviklet en større bredde i programmene for å sikre at vi når effektivt ut til alle de barna som vil være avhengig av vår innsats fremover. Vår omsorgsmodell står fjellstøtt, og det er flott å se hvordan barn, ungdom og voksne i SOS-barnebyer i Colombia ser på endringene som en spennende mulighet, sier Bente Lier.

Generalsekretær i SOS-barnebyer Bente Lier og styrelder Halvor Stenstadvold var til stede under åpningen. Her sammen med Angela Rosales, nasjonaldirektør i SOS-barnebyer Colombia. Foto: Felipe Orozco Ardica
I tillegg til snorklipping og taler var det også danseopptredener. Foto: Felipe Orozco Ardica
Styreleder Halvor Stenstadvold roste SOS-barnebyer Colombia for deres grundige arbeid med å forberede ungdommene på flyttingen. Foto Felipe Orozco Ardica
De aller fleste av barna i barnebyen er i dag tenåringer, og for dem vil mer integrerte hjem gjøre overgangen til voksenlivet enklere. Foto: Felipe Orozco Ardica

Barna klippet snorer

De nye hjemmene ble høytidelig åpnet med snorklipping 9. mai. I tillegg var det taler og danseopptredener. Både Bente Lier og styreleder i SOS-barnebyer Halvor Stenstadvold var til stede.

Stenstadvold fremhevet i sin tale at endring kan virke litt skummelt, men at han var glad for å høre at de så frem til dette med positiv forventning. Han roste SOS-barnebyer Colombia for deres grundige arbeid med å forberede ungdommene på flyttingen. De aller fleste av barna i barnebyen er i dag tenåringer, og for dem vil mer integrerte hjem gjøre overgangen til voksenlivet enklere.

Blant de rundt hundre gjestene var også ambassadør Johan Vibe ved Norges ambassade i Bogotá, nasjonaldirektør Angela Rosales i SOS-barnebyer Colombia og styremedlem Kirsti Nereng fra Stiftelsen Balder. Både Balder og OBOS gir betydelige bidrag for å finansiere de nye integrerte familiehjemmene.

1,2 millioner sårbare barn

SOS-barnebyer ble etablert i Colombia i 1968 og har siden støttet over 42 000 barn og unge. 1,2 millioner barn i Colombia defineres som sårbare, ved at de har mistet én eller begge foreldre, eller at de ikke får god omsorg i egen biologisk familie. 400 000 av disse barna lever i ekstrem fattigdom. 610 000 barn er internt fordrevet som følge av de væpnede konfliktene i landet.

En av de største utfordringene landet står ovenfor er den høye andelen vold og overgrep barn og unge blir utsatt for. Kronisk underernæring, barnearbeid, ungdomsgraviditet er andre utfordringer. Colombia er et av landene i verden hvor unge voksne har færrest muligheter og hvor mange faller utenfor og starter en kriminell løpebane.

SOS-barnebyer jobber tett med familier i lokalmiljøene gjennom familieprogram. Den beste måten å sikre barn god omsorg på er å styrke den familien de allerede har. Foto: Felipe Orozco Ardica

Viktig innsats i lokalmiljøene

I tillegg til de nye familiehjemmene, jobber derfor SOS-barnebyer tett med familier i lokalmiljøene gjennom våre familieprogram. Den beste måten å sikre barn god omsorg på er å styrke den familien de allerede har, så langt det er mulig. Enkle, men helhetlige tiltak og god oppfølging gjør familiene i stand til å løfte seg selv ut av de utfordringene de står i. Slik kan de dekke barnas behov for omsorg, skolegang og helsehjelp. I Colombia er det spesielt hjelp til å håndtere foreldrerollen på en god måte, som er etterspurt.

- Mange av mødrene vi møtte i familieprogrammene våre sa det samme: «Jeg ønsker å gi barna mine en annen oppvekst enn den jeg selv har fått». Da er det godt å se den fagligheten våre folk møter dem med. Jeg er imponert over profesjonaliteten og resultatene de får til i Colombia, sier Bente Lier.

Yolis og barna flytter inn

Se filmen om da SOS-mor Yolis og barna fikk låse seg inn i det nye hjemmet sitt i Bogotá for første gang. Da vanket det både bamseklem, brede smil og selfier!

Fakta om Colombia

  • Folketall: 49 millioner.
  • Fattigdom: 50 prosent av befolkningen lever i fattigdom, 17 prosent i ekstrem fattigdom.
  • På flukt: Over seks millioner internt fordrevne. To millioner er barn. Kun Syria har flere internt fordrevne.
  • Arbeidsledighet: 9,7 prosent.
  • Fra krig til fred: 52 år med borgerkrig. De siste årenes fredsprosesser har ført til stabil økonomi og roligere politiske forhold.President Juan Manuel Santos fikk Nobels fredspris i 2016 for fredsavtalen med geriljagruppen FARC.

 

 

Dette gjør SOS-barnebyer i Colombia

  • Støtter: 11 000 barn, unge og foreldre.
  • Her jobber vi: Cartagena, Bogotá, Cali, Floridablanca, Ibagué, Ipiales, Quibdó, Rionegro, Riosucio, Soacha og Tumaco.
  • SOS-familier: 54 SOS-familierfor barn uten omsorgspersoner. 
  • Familieprogram: Ti ulike program forhindrer at familier splittes. De inkluderer opplæring i foreldrerollen, ernæring, helsetjenester, støtte til skolegang, hjelp til å etablere stabil inntekt og stabilt hjem.
  • Ungdom: Fem ungdomshus og programmer hjelper unge i å bli selvstendige.

  • Fosterhjem: Bistår i rekruttering, opplæring og veiledning av fosterhjem, som drives av myndighetene. Følger opp barna.

  • Påvirker myndighetene i å sette standarder for alternativ omsorg.

  • Finansiering: Stiftelsen Balder og OBOS gir betydelige bidrag for å finansiere de nye integrerte familiehjemmene i Bogotá.