Gå til hovedinnhold

Humanitær krise i Stanitsa Luhanska

I denne byen i Ukraina er usikkerhet og fortvilelse den nye normalen. De store utfordringene fører til psykiske problemer for både barn og foreldrene deres.

Etter at separatister i 2014 tok kontroll over regionhovedstaden Luhansk i Øst-Ukraina, havnet drabantbyen Stanista Luhanska på den andre siden av fronten. Det er etablert en grenseovergang mellom de to byene, hvor en stri strøm av mennesker daglig går over til det regjeringskontrollerte området for å hente ut sine pensjoner og medisiner, og kjøpe dagligvarer. Den lille byen sliter med å håndtere den økte etterspørselen.

Sykehuset har stengt kritiske avdelinger

Som en følge av krigen er det også flere offentlige tjenester som ikke lenger tilbys. Det går ingen busser og sykehuset har stengt flere kritiske avdelinger. Mange bedrifter har lagt ned sin virksomhet, og organisasjoner som tidligere var til stede med humanitær hjelp, har forlatt byen.

Store utfordringer fører til psykiske problemer

Det er mange som står i kø for å få psykologisk rådgivning. Barna sliter med angst og aggresjon. Den langvarige konflikten påvirker også de voksne sterkt. Høy arbeidsløshet, en ekstremt usikker situasjon som de ikke ser noen ende på, gjør at mange har fått psykiske problemer, angst og depresjon.  Dette påvirker foreldrenes evne til å skape trygghet for barna, og gi god omsorg.

SOS-barnebyer støtter familiene

Før krigen reiste barna til Luhansk for være med på musikkundervisning eller idrettsaktiviteter. Nå er SOS-barnebyers sosialsenter det eneste aktivitetstilbudet som er tilgjengelig for barn i byen. Her tilbys også psykososial rådgivning for barn og foreldre, og i samarbeid med en partnerorganisasjon gis det nødhjelp til de som har det vanskeligst. 

Gutt leker med en en kuleramme. Foto: Katerina Ilievska
Fra SOS-barnebyers aktivitetssenter i Luhansk.

Det gode aktivitetstilbudet og en skreddersydd og helhetlig tilnærming til hvordan man jobber, har gjort SOS-barnebyer til en verdsatt og pålitelig partner for familier i regionen. I 2018 fikk 642 barn fra 329 familier hjelp ved senteret.

Fakta om situasjonen i Ukraina:

  • Tusenvis av familier i konfliktherjende Øst-Ukraina sliter økonomisk.
  • Korona har forverret den langvarige humanitære krisen ytterligere. FN anslår at 3,4 millioner mennesker har behov for hjelp i 2021. Det er de eldre, mennesker med nedsatt funksjonsevne, familier med enslige mødre og barn som er blant de mest utsatte. I tillegg kommer 340 000 internt fordrevne som lever under uverdige forhold.
  • Mange familier i Ukraina sliter på grunn av nedstenginger i samfunnet. Over 40 prosent har minst ett familiemedlem som har mistet jobben siden pandemien startet, og over 80 prosent har mistet deler av inntekten. Ifølge en studie FN nylig gjennomførte kan koronakrisen føre ni millioner mennesker ut i fattigdom.
  • Helsetilbudet i landet har fra før mange svake sider og det er store utfordringer innenfor dette området. Pandemien gjør situasjonen enda verre og tusenvis av mennesker mangler tilgang til medisiner og grunnleggende helsetjenester.

Kilde: OCHA Humanitarian Snapshot oktober 2020

Du kan gjøre en forskjell

I krig og konflikter er det alltid barna som rammes hardest. Bli med å støtte barna som så sårt trenger det. Gi et bidrag i dag!

Tallene som teller

83 % til barna

83 % til barna

16 % til nye midler

16 % til nye midler

1 % til administrasjon

1 % til administrasjon

 Trine-Lise Olsen, skuespiller og komiker

Trine-Lise Olsen, skuespiller og komiker

- Jeg vet hvordan det er å komme til en familie som virkelig vil ha deg, som gir deg kjærlighet og tar vare på deg.

Nina Langfeldt, fadder og frivillig

Nina Langfeldt, fadder og frivillig

- Det betyr mye for meg å føle at jeg bidrar til at noens liv blir bedre.