Gå til hovedinnhold

Rekordutbetaling styrker arbeidet for utsatte barn og familier

Gjennom Postkodelotteriet gir norske loddkjøpere 17,6 millioner kroner til SOS-barnebyers arbeid for de barna som trenger det aller mest.

23. august 2021

– Bare i løpet av det første året med korona har flere enn 1,5 millioner barn mistet foreldre eller andre omsorgspersoner. Behovet for hjelp er enormt, og derfor er vi svært takknemlige for at så mange er med på å støtte oss gjennom å kjøpe lodd i Postkodelotteriet, sier generalsekretær Sissel Aarak i SOS-barnebyer.

Mandag mottok hun beviset på at 17, 6 millioner norske kroner er overført SOS-barnebyer fra Postkodelotteriet. Det betyr at loddkjøpere gjennom Postkodelotteriet siden oppstarten i 2018 har bidratt med nesten 55 millioner kroner totalt til arbeidet med å styrke barn og familier over hele verden.

Krise i generasjoner

– Selv om vi letter på tiltakene her i Norge, er pandemien langt fra over ute i verden. I Afrika har knappe fire prosent av befolkningen fått vaksine, de opplever stadig nye bølger og konsekvensene av dette vet vi: Barn mister omsorgspersoner, de tvinges ut av skolen og inn i arbeidslivet. Det blir flere tenåringsgraviditeter, flere barneekteskap og flere utsettes for psykisk og fysisk vold som følge av den usikkerheten og det stresset mange familier opplever, sier Aarak.

Dette vil få alvorlige følger både for barn, familier og lokalsamfunn også lenge etter pandemien. SOS-barnebyer jobber derfor med å sikre barns beskyttelse, styrke familier, bidra til skolegang og mental helse.

Verdens nest største private giver

– Det er jo dette Postkodelotteriet handler om; å samle inn penger til gode formål. Og vi vet at pengene fra Postkodelotteriet gjør en stor forskjell, sier Tom Stiansen fra Postkodelotteriet som er verdens nest største private giver til ideelle organisasjoner.

Sammen med Jorunn Stiansen reiser han landet rundt for å overraske vinnerne, og da er det gjerne én ting som går igjen:

– Jeg blir ofte rørt av å snakke med alle de fine folkene der ute som kjøper lodd i Postkodelotteriet, for mange av dem forteller om hvordan de ble med i lotteriet for å bidra til gode formål, sier Jorun Stiansen.

 

Om Postkodelotteriet

  • Postkodelotteriet er verdens nest største private giver til ideelle organisasjoner. I tillegg til i Norge, finnes lotteriet i Nederland, Storbritannia, Tyskland og Sverige.
  • Siden 2017 har fem nye lotterier tillatelse fra Lotteritilsynet til å operere i Norge, med forutsetningen om at humanitære organisasjoner skal motta minst 50 prosent av overskuddet etter fradrag for gevinster.
  • Postkodelotteriet driver lotteri i Norge med WWF Verdens Naturfond og SOS-barnebyers lisens.