Gå til hovedinnhold

Engasjert SOS-ungdom

Kosovo, Pristina

Ungdommer som bor i SOS-familiene i Pristina er som andre ungdommer, de liker å henge med venner og tenker på hva de skal bli når de blir store. Samtidig har mange av dem et sterkt engasjement, kanskje takket være påvirkning hjemmefra.

– Vi er veldig opptatt av å gi barna våre en stemme, og at de også skal bruke stemmen sin på vegne av alle barn, forklarer Ora Bytyci SOS-barnebyer i Pristina.

Viktig med engasjement

I Pristina bor alle SOS-familiene i såkalte vanlige nabolag. Tilhørighet er viktig for alle, og erfaringene viser tydelig at barna raskt blir en del av lokalmiljøet, deltar på aktiviteter og får venner i nærområdet.

– Det er viktig at ungdommene føler tilhørighet. Vi oppfordrer dem og jobber aktivt for at de skal engasjere seg i samfunnet rundt seg på samme måte som alle andre, sier Ora.

bilde

Jenter presenterer nettmobbingsprosjektet.

Jenter med eget nettmobbings-prosjekt

Og denne satsingen bærer frukter. Fire jenter på 15 og 16 år som bor i to ulike SOS-familier fikk nylig pris for et prosjekt om nettmobbing, som de har kalt «Live and let live». Dette var opprinnelig et skoleprosjekt, men jentene synes det var så spennene og la ned masse ekstraarbeid i det.

Resultatet ble så bra at de vant en kåring arrangert av Unicef og de har fått penger til å videreutvikle ideen, og lage en brosjyre og video. Nå arrangerer de kurs for andre unge.

– Vi forteller om nettmobbing, hva det er og hvordan det påvirker dem som blir rammet og hvordan barn og unge kan beskytte seg. Det er viktig både for barn og unge å kjenne seg trygge på at de har noen å snakke med, som de kan fortelle det til hvis de opplever nettmobbing. Da kan de klare å gjøre noe med det, forteller Florina, som er svært engasjert i dette prosjektet.

«Live and let live» er laget for bruk i skolen, men benyttes også av barn og unge i familieprogrammet. I juni presenterte jentene prosjektet på en stor internasjonal konferanse.

bilde

Florina vil vi president i Kosovo

Psykolog, skuespiller og president

SOS-barnebyer ble etablert i Kosovo etter krigen i 1999. 13 SOS-barn har flyttet hjemmefra og lever et vanlig selvstendig voksenliv.

– I vårt arbeid ser vi jo ikke resultatene med en gang. Når de blir trygge voksne som kan gi egne barn stabil og god omsorg, først da kan vi si med sikkerhet at vi har lykkes i å bryte sirkelen. Å se at de blir trygge voksne med egne barn som får stabil og god omsorg, da vet vi at vi har lykkes, sier Ora.

Fordi mange av barna som kommer til en SOS-familie har en vanskelig bakgrunn, er det ekstra fint å se at de er ungdommer med fremtidsplaner. *Erza (16 år) vil bli psykolog, Dorina (15 år) har en drøm om å bli skuespiller og Florina (15 år) vil bli president. 

Vil gjøre noe for andre

Felles for dem er at de alle ønsker å gjøre noe for andre og da spesielt barn som sliter.

– Jeg skulle ønske at myndighetene kunne gjøre noe for alle gatebarna, slik at de fikk mulighet til å klare seg, sier Dorina.

Og Erza fortsetter.

– Det er mange barn som ikke har en ordentlig bolig, men mener alle familier burde få hjelp slik at barna får det bra. Det burde også være flere sykehus, slik at alle får den medisinske behandlingen de trenger.

Florina, som vil bli president, vil gjerne endre skolesystemet.

– Det burde vært slik at alle som går på skolen får muligheten til å utvikle talentene sine og det de er gode på. Det hadde vært fint om flere kunne få en utdannelse og etter hvert jobb utfra interesser.