Gå til hovedinnhold

Barnabyhe gir tilbake

Angola, Huambo

Barnabyhe er i full sving med å hjelpe utsatte familier i Huambo i Angola. Alene hjelper hun hele syv familier! Hun har blitt en ressurssterk familieforsørger som gir tilbake til lokalsamfunnet.

Det er ikke mange år siden Barnabyhe var den som var avhengig av hjelp og støtte. Hun ble med i SOS-barnebyers familieprogram etter at hun mistet mannen sin. Som aleneforsørger for fem barn hadde hun ingen mulighet til å betale for mat eller skolegang. Barnabyhe deltok i familieprogrammet i seks år, men kunne stå på egne bein etter å ha fått en symaskin og deltatt på sykurs. Da klarte hun å skaffe inntekt selv ved å kjøpe stoff på markedet og sy etter oppdrag fra lokalsamfunnet.

Langtidsinvestering

Ved å støtte vanskeligstilte familier forebygger SOS-barnebyer at barn står i fare for å miste omsorg. I Huambo blir over 900 barn direkte påvirket med støtte fra familieprogrammet. Dette er over 900 barn hvor familien og omsorgspersoner får støtte til mat, bolig, skolegang, rådgivning og yrkesopplæring slik Barnabyhe fikk. Det er en langtidsinvestering for samfunnet å investere i enkeltmennesket. Ved å gi mennesker, som Barnabyhe, støtte og verktøy til å kunne klare seg selv vil de ha muligheten til å kunne gi tilbake til samfunnet. For hver euro investert i en trygg oppvekst gis fem euro tilbake til samfunnet.

Barnabyhe viser frem plagg hun har sydd. Foto: Turid Weisser
Barnabyhe viser frem plagg hun har sydd.

Støtten gir ringeffekter

Barnabyhe ble frivillig for SOS-barnebyer etter at hun gikk ut av familieprogrammet. Når gjelden var nedbetalt og inntektskilden hennes var stabil ønsket Barnabyhe å gi tilbake til de som var i samme situasjon som hun selv hadde vært i. En god kultur bygges med engasjerte mennesker som Barnabyhe. Alene hjelper hun syv familier i lokalsamfunnet sitt. En av de familiene er, etter kun to år, på vei ut av familieprogrammet. Moren i familien er allerede i gang med opplæring for å bli frivillig. Mennesker som blir investert i har et potensial til å bli gode samfunnsytere. De blir et forbilde for resten av lokalsamfunnet. På denne måten blir de en del av hjelpen, og løsningen, til å løfte flere familier og samfunn ut av fattigdom.