Yohane forandret familiens liv

24 år gamle Yohane Biyas har ikke bare gjennomført en utdanning og fått seg jobb, han har også sørget for at moren og søsknene har kunnet flytte inn i et nybygd hus.

Yohane med mørkt kort hår, hvit skjorte, dress og slips står utenfor skolen. Foto: SOS-barnebyer

Moren til Yohane var alene om omsorgen for fem barn og trengte støtte for å dekke barnas grunnleggende behov. I 2014 ble hun derfor en del av SOS-barnebyers forebyggende arbeid. Her får familier støtte og oppfølging slik at de klarer å ta godt vare på barna sine, og ikke miste omsorgen. Etter kun tre år klarte familien seg selv, og alle barna fikk muligheten til å gå på skolen. Yohane store drøm var å bli lærer. SOS-barnebyer fortsatte å støtte ham med et stipend for å ta en hjelpelærerutdanning. Han besto med glans og ble uteksaminert fra Blantyre College, med flotte resultater.   

Yohane, i dress, hvit skjorte og slips, står foran tavla og underviser. Foran ham sitter elevene på gulvet. Foto: SOS-barnebyer
Yohane jobber som hjelpelærer på Mlambe-skolen.

To jobber

Mens han ventet på å få fast ansettelse som lærer fikk han jobb i Yellow Solar Company. Der jobber han med salg og installasjon av solcellepanel. Etter at han ble hjelpelærer ved Mlambe-skolen har han fortsatt denne jobben, for å kunne jobbe i helger og ferier og tjene mer penger.

Yohanes innsats har gjort det mulig å bygge et hus av god standard til moren og søsknene. Moren, som er med i en spare- og lånegruppe, har også bidratt til at husprosjektet har blitt en realitet.

— Vi stiller opp for hverandre i vår familie. Jeg ar stolt av sønnen min som har spart flittig for å få bygget dette romslige og vakre huset, sier hun.

Yohane med blå hjelp og blå hettegenser sitter på motorsykkelen sin. Foto: SOS-barnebyer
Yohane har kjøpt seg en moped som gjør at han lettere kan komme seg rundt for å betjene kundene når han jobber med solcelleinstallasjon.

I tillegg har Yohane investert i to geiter, som nå har blitt til ni, noe som bidrar godt til husholdningen. Han har også kjøpt seg en moped. Dette gjør det lettere å komme seg rundt for å betjene kundene når han jobber med solcelleinstallasjoner.

Men historien stopper ikke der. Yohane ønsker å ta en bachelorgrad innenfor læreryrket, hvis de økonomiske forholdene gjør dette mulig.