Siste nytt fra SOS-barnebyen i Ngabu høsten 2023

Odd Fellow Ordenen har bidratt til at flere tusen barn har fått dekket grunnleggende behov og oppfylt rettighetene sine.

Utdeling av mais og soyabønner. Kvinner, menn og barn tar i mot fra SOS-barnebyers medarbeidere. det er også en bil fra SOS-barnebyer i bildet. Foto: SOS-barnebyer Malawi
 • I SOS-familiene får 114 barn god omsorg og oppfølging.
 • I barnehagen, der lek og aktiviteter legger grunnlaget for skolestart, får 55 barn et måltid med næringsrik mat hver dag.
 • På SOS-skolen går det 300 barn fra både barnebyen og lokalsamfunnet.
 • Mwanamakoko Primary skole er en offentlig skole der åtte klasserom og 20 toaletter ble bygget av SOS-barnebyer Malawi. Undersøkelser viser at elevene har et godt læringsmiljø ved denne skolen.
Fem menn står foran murveggen som skjuler det nye toalettanlegget. Foto SOS-barnebyer
SOS-barnebyer bidro til anskaffelse og rehabilitering av nye toaletter ved skolen som også er tilrettelagt for elever med funksjonsnedsettelser.

Forebygging – viktigere enn noensinne:

Å kjenne igjen, forstå og kunne gjøre noe med de grunnleggende årsakene til at barna ikke får den oppfølgingen og tryggheten de trenger er avgjørende for det forebyggende arbeidet vårt i Ngabu.

Fattigdom rammer ikke bare barna direkte ved at de ikke får nok næringsrik mat, anstendige boforhold eller skolegang. Fattigdom gjør også at foreldre ikke klarer å være gode omsorgspersoner og at familier bryter sammen.

 • Gjennom familieprogrammet som jobber forebyggende lokalsamfunnet klarer familiene selv å løfte seg ut av fattigdom og gi barna god omsorg, slik at de kan leve et verdig liv. I dag er det nesten 2 300 barn og familier som får støtte.
 • 172 av disse familiene klarer seg nå selv og er helt ute av dette programmet.
 • 95 omsorgspersoner har fullført yrkesopplæring.
Flere menn står i skyggen av et tre, sammen med mange geiter. Foto: SOS-barnebyer
Et av de forebyggende tiltakene er støtte til innkjøp av geiter. Dette bidrar både til husholdningen og gir inntekt.
En familie med to av barna sine står utenfor huset sammen med en medarbeider fra SOS-barnebyer. Huset er lagd av mursteinsblokker, har vinduer med sprosser, bølgeblikktak og deler av huset er malt gult. Foto: SOS-barnebyer
SOS-barnebyer har tilrettelagt bygging av lavkosthus for fem familier.

Yohane forandret familiens liv

24 år gamle Yohane Biyas har ikke bare gjennomført en utdanning og fått seg jobb, han har også sørget for at moren og søsknene har kunnet flytte inn i et nybygd hus.
Les historien som viser verdien av det forebyggende arbeidet i Malawi

Nødhjelp etter syklonen Freddys ødeleggelser

 • SOS-barnebyer Malawi var rådgiver overfor regjeringen for å vurdere virkningen av syklonen Freddy, og hvilke tiltak som måtte iverksettes.  
 • Vi igangsatte nødhjelpsprosjekter som inkluderer solenergibelysning og vannfasiliteter til tre nødhjelpsleire.
 • 1085 familier fikk mais og soyabønner som er grunnleggende for kostholdet i Malawi.
Jente i mønstret t-skjorte og rosa skjørt henter vann i en vannpost. Foto: Cornel van Heerden
Tre nødhjelpsleire har fått rent drikkevann. Illustrasjonsfoto.

Behovet framover vil fortsatt bli stort:

 • Klimaforandringene gjør at naturkatastrofer har økt i stort antall. Behovet i Ngabu for hjelp vil derfor ikke bli mindre i årene fremover – snarere tvert imot.
 • I en tid hvor flere sammenfallende kriser forsterker hverandre, over landegrenser, havner mange barn i blindsonen, overskygget av krig og konflikt andre steder.
 • Når familier som klarte seg selv mister livsgrunnlaget – igjen, er det jobbe forebyggende enda viktigere enn før.

Vi kan ikke løse utfordringene alene og er avhengige av dedikerte samarbeidspartnere som kjemper for barna – sammen med oss.