Giverglede i krisetid

Med norske loddkjøpere i ryggen kan SOS-barnebyer trappe opp innsatsen for barn og familier i konfliktområder.

SOS-barnebyers generalsekretær Sissel Aarak sammen med Postkodelotteriets ambassadører Tom Stiansen og Jorun Stiansen. Jorunn og Tom har rød jakke med Postkoelotteriets logo. Sissel har blå dress og lyseblå genser. Foto Yina Chan/PKL

– Familien er alle barns førstelinjeforsvar. Barn uten en familie som kan verne, trøste og ta vare på dem, er i en ekstremt sårbar situasjon, noe vi ikke minst ser i Gaza – der tusenvis av barn har mistet en eller begge foreldrene sine, sier Sissel Aarak, generalsekretær i SOS-barnebyer. 

Fordi vi allerede er til stede i over 130 land verden over, kan vi ofte sette i gang nødhjelp raskt og utvide våre tiltak for barn og familier under en krise. Da trenger vi midler som ikke er bundet opp til finansiering av andre tiltak. Derfor er støtten fra Postkodelotteriet svært viktig for oss og de barna og familiene vi da kan nå ut til.

Sissel Aarak, generalsekretær i SOS-barnebyer

ylig mottok SOS-barnebyer en rekordsjekk på nesten 31 millioner kroner fra Postkodelotteriet, et synlig bevis på at norske loddkjøpere virkelig støtter oppunder arbeidet og viser giverglede i en tid preget av rekordmange væpnede konflikter. 

– Fordi vi allerede er til stede i over 130 land verden over, kan vi ofte sette i gang nødhjelp raskt og utvide våre tiltak for barn og familier under en krise. Da trenger vi midler som ikke er bundet opp til finansiering av andre tiltak. Derfor er støtten fra Postkodelotteriet svært viktig for oss og de barna og familiene vi da kan nå ut til, sier Aarak.  

Tar vare på barn uten omsorgspersoner 

I Gaza har tusenvis av barn mistet foreldrene sine. I samarbeid med FN har SOS-barnebyer Rafah tatt imot flere av de yngste som er helt alene, i tillegg til at de fortsetter å ta vare på de barna de allerede hadde et omsorgsansvar for. 

Samtidig er det mange familier i lokalsamfunnet som også tar vare på barn som har mistet foreldrene sine. Mange av disse familiene er nå i en så kritisk situasjon at de ikke lenger klarer å dekke alles behov for mat og vann. SOS-barnebyer gir derfor støtte i form av kontanter, helsehjelp og andre nødvendigheter for å forhindre at disse barna også mister omsorgen fra det de har igjen av familie. 

Fortsatt stor innsats i Ukraina 

Alt overskuddet fra Postkodelotteriet i Norge deles mellom SOS-barnebyer og WWF Verdens naturfond, som ved siste utdeling begge fikk en sjekk på 30 935 563 kroner. Beløpet for hele 2023 ble dermed 58 millioner kroner til hver av de to organisasjonene.

 En stor del av støtten har de siste årene gått til SOS-barnebyers arbeid i Ukraina der krigen har fratatt barn familie, hjem, skolegang og trygghet.
 
– SOS-barnebyer i Ukraina har siden krigen startet skalert opp innsatsen og utviklet mange gode tiltak for å hjelpe internt fordrevne familier, sørge for nødhjelp og livsviktig mental helsehjelp, evakuering og hente hjem barn som har blitt tvangsdeportert til Russland. To år med krig har nå presset enda flere familier til bristepunktet, og pengene fra Postkodelotteriet gjør at vi kan bidra enda mer til det viktige arbeidet, avslutter Sissel Aarak.