Ecuador: SOS-barnebyer fortsetter arbeidet til tross for unntakstilstand

Volden eskalerer i Ecuador og barna som fra før lever i en sårbar situasjon er svært utsatt. Spesielt de som vokser opp uten foreldreomsorg eller i familier som står i fare for å bryte sammen.

Jente fra Ecuador med mørkt hår i fletter og lyseblå t-skjorte, bøyer seg framover og skjuler ansiktet i hendene. Illustrasjonsfoto: Fernando Espinoza

Voldsutbruddet startet 8. januar, da en av landets farligste kriminelle rømte fra et fengsel i Guayaquil. Kampen om makt, hevn og kontroll over territorium har spredt seg utover fengselsmurene og påvirket hele nasjonen. 

Barna sterkt berørt

SOS-barnebyer jobber blant annet i byene Esmeraldas, Guayaquil og Portoviejo, der voldshandlingene pågår nå. I Esmeraldas brøt det ut panikk i gatene etter voldshandlinger i byen. Barna fra SOS-barnebyers fosterfamilier var på skolen, og måtte vente fire timer før de kunne reise trygt hjem.  

I Guayaquil og Portoviejo ble barn og ansatte også skremt av volden som skjer rundt dem, men her er situasjonen ikke så alvorlig som i Esmeraldas.

SOS-barnebyers programmer i Ibarra, Quito og Cuenca er heldigvis mindre berørt.

Unntakstilstand i landet

Som svar på krisen har Ecuadors regjering erklært unntakstilstand og utplassert de væpnede styrkene for å gjenopprette kontrollen. SOS-barnebyer i landet har iverksatt kriseberedskap for å ta vare på barn og medarbeidere, og ivareta sikkerheten deres. I tillegg sørger de for at alle direktivene fra myndighetene blir overholdt.  

Stenging av skoler, samt restriksjoner på mobilitet, påvirker barnas hverdag og rutiner direkte. SOS-barnebyer i landet er bekymret for barna vi har omsorgen for, men jobber utrettelige videre for både dem og barn uten foreldreomsorg som fra før lever i sårbare situasjoner. Dette til tross for trusselen om vold, kombinert med økonomiske utfordringer.