Gå til hovedinnhold

Marokko: Nødhjelp til barn og familier

Det er snart en uke siden Marokko ble rammet av det dødeligste jordskjelvet på flere tiår. Nærmere 3 000 har mistet livet, over 5 000 er skadet og 300 000 berørt av ødeleggelsene, av disse er det 100 000 barn. Medarbeiderne våre i Marokko jobber for fullt for å hjelpe de som har mistet alt.

14. september 2023

Det er snart en uke siden Marokko ble rammet av det dødeligste jordskjelvet på flere tiår. Nærmere 3 000 har mistet livet, over 5 000 er skadet og 300 000 berørt av ødeleggelsene, av disse er det 100 000 barn. Medarbeiderne våre i Marokko jobber for fullt for å hjelpe de som har mistet alt.

- I går fylte vi opp tre lastebiler med nye klær, sko, tepper, madrasser og andre nødvendige ting folk trenger. Dette ble levert i Marrakech. I det hardest rammete området samarbeider vi med andre organisasjoner som jobber der, og har sendt en lastebil med vann og mat dit, sier Samya El Mousti, nasjonaldirektør for SOS-barnebyer i Marokko.

Stor lastebil med kasser, som er tydelig merket med SOS-barnebyer Marokkos logo. Foto: SOS-barnebyer
SOS-barnebyer har klart å skaffe lastebiler som kan frakte nødhjelp til områdene der det er størst ødeleggelser.

50 familier får beskyttelse

De som jobber i SOS-barnebyen i Ait Ourir, som ligger ved foten av Atlas-fjellene, har satt opp telt med senger og skal ta imot 50 familier. Barn og familiene deres har det tøft og medarbeiderne våre forsøker på best mulig måte å legge til rette for at de skal få det de trenger.

Et stort telt blir satt opp, flere personer hjelper til. Foto: Katharina Ebel
Det er et enormt stort behov for telt, tepper og andre nødvendige ting. Her settes det opp et telt på tomta til SOS-barnebyer.

Nødhjelpsarbeid under svært krevende forhold

Katharina Ebel, nødhjelpskoordinator i SOS-barnebyer Tyskland, var på ferie i Marokko da jordskjelvet rammet. Hun avbrøt ferien og støtter nå kollegaene sine i nødhjelpsarbeidet. Hun forteller:

- Noen dager før skjelvet gikk jeg tur i de verst rammede områdene. Der er det fra før ustrakt fattigdom, og livssituasjonen til de som bor der er nå er prekær.  

Hvordan koordineres bistanden?

- Mange veier i fjellet er fortsatt ufremkommelige. Militæret har sperret av områder for å koordinere bistand og yte førstehjelp, men våre lokalt ansatte har klart å komme inn i noen av de verst rammede områdene. De vet hva som trengs mest nå og vi har allerede fått tak i mye og skaffet lastebiler.

Hva rapporterer kollegene dine fra jordskjelvområdet?

- De har sett mange fullstendig kollapsede bygninger og snakket med desperate mennesker. Folk er ekstremt redde. Selv de som fortsatt har hus sover ofte utendørs i frykt for etterskjelv.

Vil SOS-barnebyer fortsette å støtte jordskjelvofre på lang sikt?

- Vi har mange års erfaring og kompetanse med tanke på gjenoppbygging i jordskjelvrammede områder. Å behandle traumer, for at barna skal kunne mestre ettervirkningen av denne forferdelige opplevelsen, er ett av de viktigste tiltakene vi gjør. I tillegg tilrettelegge for at de barna som nå har mistet skoletilbudet sitt, fordi skoler er ødelagt, fortsatt får undervisning.  

Mange barn mistet foreldrene sine i jordskjelvet. Hva gjør SOS-barnebyer i Marokko?

- Tradisjonelt blir barn som mister foreldreomsorgen i Marokko tatt vare på av slektninger. Vi skal støtte disse familiene økonomisk, men også med psykisk helsehjelp. Barn trenger mest mulig kontinuitet etter traumatiske opplevelser. Plasseringen i et av våre fosterhjem vil bare skje dersom ingen andre kan ta vare på barnet.

SOS-barnebyer har 43 års erfaring i Marokko, og har tiltak for barn og familier fem steder i landet.

- Vi snakker språket, kjenner de lokale forholdene og behovene, men for å kunne hjelpe trenger vi donasjoner fra hele verden, avslutter Katharina Ebel.

Philipp Hedemann, journalist med base i Berlin, intervjuet Katharina Ebel.