Thoko skreddersyr fremtiden sin

Thokozane (18) var ei lita jente da hun kom til SOS-barnebyen Blantyre, Malawi i 2007, sammen med to av sine biologiske søsken. Nå satser hun på en drømmekarriere.

Thoko sitter og syr en fargerik kjole i rødt hvit og blått, med en svart Singer symaskin. Hun har halvlangt krøllete hår, svart kortermet topp og smiler. Foto: Cornel van Heerden

– Jeg har vært heldig som har vokst opp i SOS-barnebyer sammen med mine søsken. Jeg har sett hvor tøft livet kan være for barn, og jeg er takknemlig for at SOS-familien min har oppdratt meg så bra at jeg er i stand til å skaffe meg en karriere og være del av en positiv utvikling for Malawi.

I hele oppveksten har hun vært sterkt knyttet til sin SOS-mor, Hellen. Hun hadde mange brødre og søstre i SOS-familien og venner i barnebyen. Thokozane, også kjent som Thoko, husker alle de fine øyeblikkene hun har tilbragt med dem.

Jeg tror at fremtiden min ligger i mine egne hender.

Thoko

Satser på motedesign

I alle år har Thokos skoleresultater vært strålende. Hun utmerket seg gjennom hele grunnskolen, og har vært fast bestemt på å skape seg en lys fremtid. Lenge var drømmen hennes å bli hotellsjef, men for to år siden bestemte hun seg for å satse på sin store interesse for mote.

– Jeg tror at fremtiden min ligger i mine egne hender, så jeg har hegnet om den som et sårbart egg. Jeg vil ikke rote det til eller ødelegge det på noen som helt måte, forklarer Thoko.

Thoko, med svart singlet, svart skjørt med store blomster i rødt og lilla, som hun har sydd selv, og et grønt målebånd rundt halsen, står utenfor designskolen. Den er malt rosa og foran står det en rosa bil. Eieren av skolen titter ut døra. Foto: Cornel van Heerden

Thoko foran designskolen. Grant, en velkjent designer i Malawi og eier av moteskolen, sier Thoko er en lovende student.

– Jeg tror at fremtiden min ligger i mine egne hender, så jeg har hegnet om den som et sårbart egg. Jeg vil ikke rote det til eller ødelegge det på noen som helt måte, forklarer Thoko.

– Verden er alltid på utkikk etter spesialiserte tjenester, for eksempel er det mange mennesker som gjerne vil ta seg godt ut, men som mangler kunnskapen som skal til for å gjøre det. Det er her motedesignere som meg kommer inn – vi fyller dette gapet, legger hun til.

Hun skreddersyr sin egen fremtid på en beundringsverdig måte, skal man dømme utfra designkonseptet hun er i stand til å skape og legge på bordet.

Grant, eier av designerskolen

Grant, en velkjent designer i Malawi og eier av moteskolen, sier Thoko er en lovende student.

– Hun har stor lidenskap for nål og tråd, og hennes avsluttende arbeider er imponerende. Hun skreddersyr sin egen fremtid på en beundringsverdig måte, skal man dømme utfra designkonseptet hun er i stand til å skape og legge på bordet, legger han til.

Thoko sitter og syr inne i systua, på veggen bak henne henger det tre selskapskjoler og to dressjakker hun og de andre elevene har sydd. Foto: Cornel van Heerden
Thoko satser på en drømmekarriere.

SOS-barnebyen i Blantyre, Malawi

OBOS var med på å finansiere barnebyen i Blantyre da den ble planlagt i 2004. 150 barn flyttet inn i 2007 og fikk en ny start på livet. Et kriterium for at barn fikk plass i barnebyen var at livet deres var i fare og det fantes ingen nær familie til å ivareta barnet. 

Oversikt over SOS-barnebyen i Blantyre. Den ligger i et fruktbart område, omgitt av høye grønne åser. Foto: Bjørn Owe Holmberg

Thoko vokste opp i SOS-barnebyen i Blantyre. Den ble finansiert av OBOS.

Flere omsorgsløsninger

SOS-barnebyer jobber fremdeles etter samme omsorgsmodell og prinsippet om at det beste for barn er å vokse opp i en trygg familie. Samtidig har SOS-barnebyer et økt fokus på at barn skal få vokse opp i sin egen familie og at barna i barnebyer skal reintegreres med biologisk familie når den er blitt i stand til å sikre god omsorg. SOS-barnebyer ser også på flere omsorgsløsninger i et lokalsamfunn og flere steder inkludert Malawi er det SOS-familier som bor i leilighet eller hus i ‘vanlige’ nabolag.

Takk til OBOS og deres ansatte som har sørget for at barn får vokse opp i trygge hjem i Malawi. At barn får vokse opp i en stabil familie er grunnlaget for all utvikling.

Les mer om samarbeidet med OBOS

To søstre fra Mexico, ei med rutete kjole og armen i fatle, den andre har blå jakke med hvite striper. Begge har mørkt langt hår og smiler. Foto: Alejandra Kaiser

Våre partnere og støttespillere

Sammen med partnerne våre skaper vi samfunnsendring og en mer sosialt bærekraftig verden.

Jenta med kort hår, mørk overdel og gult skjørt sitter i et ødelagt hus i Malawi. Foto: SOS-barnebyer Malawi

Malawi hardt rammet av tropisk storm

En tropisk storm som feide fra Madagaskar til Mosambik og Malawi, har kostet minst 80 mennesker livet og gjort over 65 0000 mennesker husløse. Behovet for akutt hjelp er stort.