Gå til hovedinnhold

En dag med jordmor Mariama

SOS-klinikken i Bakoteh, Gambia

Fødeavdelingen på SOS-klinikken i Bakoteh trengte ikke å reklamere for å tiltrekke seg pasienter. Ryktet gikk raskt om at klinikken var åpnet. SOS-barnebyers gode omdømme og kvaliteten på tjenestene som tilbys sørger for at klinikken har mye å gjøre.

En klinikk med kvalitet

Mariama har mer enn 14 års erfaring, og har jobbet mange steder og opplevd mye. Alt fra fattige og vanskelige forhold til svært gode forhold og tilbud, som er tilfellet i SOS-klinikken i Bakoteh. - I forhold til gambisk standard, er vi en av de beste klinikkene som tilbyr medisinke tjenester, sier Mariama stolt.

En dag på SOS-klinikken

Dagen har dessverre en trist start. Sammen med legen hjelper Mariama en kvinne som har spontanabortert. Mariama kjenner til smerten moren nå går gjennom; hun har selv hatt tre spontanaborter og vet hvor vanskelig det kan være. Resten av dagen kommer hun til å forsøke å berolige og trøste pasienten, som blir en stund på klinikken for å komme seg til hektene.

Med mer enn 14 års erfaring, har Mariama jobbet i mange steder og sett mye. Foto: Claire Ladavicius

09.00. Isatou, en senegalesisk kvinne, kommer til klinikken ledsaget av sin mor og svigermor. Hun føder sitt andre barn, og heldigvis er det en normal og vellykket fødsel. Sengeplass på fødestua er gratis, og Mariama sørger for at kvinnen får en seng der hun kan hvile før neste kontroll.

09.45. Bintou nærmer seg termindato. Hun kommer inn sammen med søsteren sin. Hun har sterke smerter og tror at hun kommer til å føde i dag.

Dessverre er riene ikke tette nok til å være nær fødsel. Alt Mariama kan gjøre er å gi henne noe beroligende mens hun venter. Bintou hjelpes så på plass i en av de tre sengene på fødestuen.

- Noen takler smerte bedre enn andre, forklarer Mariama. - Vi kan ikke gjøre så mye annet enn å gi dem smertestillende. Her er det ingen epidural. Kvinnene må holde ut smerten. Heldivis er afrikanske kvinner er veldig sterke!

Isatou lider også. - Jeg klarer nesten ikke å vente til dette er over, la det skje raskt, sier hun mens Mariama gjennomfører en ny sjekk på henne.

Her er det ingen epidural. Kvinnene må holde ut smerten.

Rundt 11.00. Isatou føder en frisk jente på 3,8 kilo! Etter at Mariama har sørget for at babyen har det bra og plassert henne i sengen, returnerer hun til Isatou som må sys. I dag er det kun Mariama på morgenskiftet, så hun må håndtere alle oppgavene alene.

Mariama sørger for at datteren til Isatou får omsorgen hun trenger. Foto: Claire Ladavicius

11.45. Mariama er akkurat ferdig hos Isatou når vaskedamen kommer for å informere henne om at en kvinne nettopp har ankommet med sin nyfødte baby. Hun rakk ikke frem til klinikken i tide og fødte i taxien. - Dette skjer regelmessig, forklarer Mariama. - Kvinner her venter ofte til siste minutt før de kommer. Det kan skape noen komplikasjoner, men i dette tilfellet har det gått fint med både mor og barn.

- Kvinner føder ofte i taxien på vei til klinikken. Dette skjer fordi mange venter helt til siste minutt før de kommer til oss.

Datteren til Isatou hviler ut etter en slitsom morgen. Foto: Claire Ladavicius

Omsorg for mor og barn i 24 timer

Den nyfødte gutten er ved god helse. Han legges sammen med den nyfødte jenta til Isatou i sengen, mens Mariama hjelper moren og sørger for at hun har det bra. Mange kvinner er uvitende om at de må sys og trenger ekstra hjelp etter fødselen. 

Snart er begge mødrene overført til et eget rom hvor de kan være i opptil 24 timer om de ønsker. På mange andre klinikker blir kvinner og deres babyer utskrevet bare noen få timer etter fødselen.

Mariama rydder fødestua og samler sammen alt som skal steriliseres.

Hun ledsager en annen gravid kvinne til undersøkelsesrommet, og sjekker Bintou som fortsatt må vente en stund til før hun føder. Hun har fått besøk av en slektning som har kommet med litt mat. Mariama besøker også kvinnen som spontanaborte og ser at det etter forholdene går fint med henne.

Isatou og datteren kan endelig puste ut. Foto: Claire Ladavicius

01.15. Det har roet seg på klinikken og Mariama har nå tid til å registrere dagens nye fødsler.

Rundt 01.30. Neste skift starter. Mariama forteller de to kollegaene om dagen som har vært, og overleverer alle journaler og besøker pasientene en siste gang før skiftet hennes er over. Isatou og den lille jenta hennes ligger tett inntil hverandere i dyp søvn. De er begge slitne etter dagen, men i motsetning til noen timer tidligere har Isatou nå et fredelig smil om munnen. Hun er en lykkelig mor som endelig har møtt sin etterlengtede baby.

"Taxi-babyen" er også i dyp søvn, mens moren hans allerede ser frisk ut og har fått besøk. Mannen hennes kommer også snart, men i mellomtiden har en stolt onkel allerede tatt mange bilder av sin nye nevø med mobiltelefonen.

Mariama kan nå gå hjem og ta en velfortjent hvil. Hun og mange andre jordmødre bidrar hver dag til å redusere mødre- og barnedødeligheten i landet - en veldig givende og beundringsverdig oppgave.