Gå til hovedinnhold

Hønsefarmer og bestemor

Da Elizabeths datter døde, overlot svigersønnen de tre barna sine til hennes omsorg, og kom aldri tilbake. Hun satt igjen med barnebarna, men uten midler til å forsørge dem.

I mange land i Afrika er det ikke uvanlig at besteforeldrene tar over omsorgen når foreldrene faller fra. Grunnen til dette er utbredelsen av hiv og aids, som har ført til at hele foreldregenerasjoner er borte. Etter at datteren døde og svigersønnen forsvant, tok det ikke lang tid før alle midlene hennes var brukt opp. Elizabeth hadde ikke råd til å betale for verken skolegang eller legebesøk. Alex (18) og Jenny (16) måtte slutte på skolen. Lille Amine var bare noen måneder gammel og trengte mye omsorg. Slik var forholdene for den lille familien i 2012.

– Vi hadde ikke råd til verken mat, klær eller lege.

Støtte til å klare seg selv

Elizabeth bor i Lagos i Nigeria. Der driver SOS-barnebyer både en barneby og et familieprogram. Da Elizabeth tok kontakt med SOS-barnebyer tilrettela familierådgivere et program som kunne gi henne bistand og støtte til å klare seg selv. Programmet sørget for at Alex kunne begynne på Ejigbo videregående skole igjen. De betalte for skolepenger, -uniform og -materiell og Jenny fikk plass ved en yrkesskole i regi av SOS-barnebyer. 

Elizabeth sanker inn egg på hønsefarmen hun driver.

Fra avhengighet til selvstendighet

Hun fikk støtte til å lære seg grunnleggende opplæring i økonomiske ferdigheter og et lån, for å starte sin egen bedrift. Familieprogrammet introduserte henne for et prosjekt med omsorgspersoner i samme situasjon, der de lærte om lån og sparing. Formålet var å bidra til at de kunne optimalisere inntekter og økonomi, og etter hvert klare seg på egen hånd. I tillegg til å drive egen hønsefarm og fiskeoppdrett, er Elizabeth i dag leder for dette prosjektet.

–SOS-familieprogrammet var helt avgjørende for oss. Endelig kan jeg ta meg av barnebarna mine.

Lysere fremtidsutsikter

Selv om Elizabeth fremdeles er med i programmet, er det ikke lenge til hun kan klare seg uten støtte og betale tilbake lånet hun fikk. Alex har flyttet hjemmefra, og Jenny har gjort det så bra på skolen at hun er blitt ansatt av læreren sin. Den minste jenta kan nå vokse opp i et trygt og omsorgsfullt hjem hos bestemoren sin.

– SOS-familieprogrammet var helt avgjørende. Nå kan jeg endelig ta meg av barnebarna mine, forteller Elizabeth. 

* Navnene er endret for å beskytte barnas personvern.

Les flere historier og se film om andre bestemødre som spiller en avgjørende rolle i barnebarnas liv her.