Gå til hovedinnhold

Vil du dø av covid-19 eller av sult?

Mange barnefamilier i Afrika kan ikke skjermes for koronasmitte. – Jeg kan ikke holde meg hjemme. Familien er helt avhengig av at jeg tjener penger.

Covid-19 har snudd hverdagen på hodet for mennesker over hele verden. En trøst i det hele har vært at virussykdommen ser ut til å skåne de yngste. 

I Afrika er det likevel grunn til å frykte at barn og unge blir hardt rammet av pandemien. 

Det skyldes blant annet at forholdsvis mange av dem forsørges av aldrende besteforeldre og står i fare for å bli vergeløse.

Kan ikke jobbe hjemmefra

En annen årsak er at smitteverntiltakene som har tjent oss vel i Norge og andre land i Vesten, er vanskelige eller regelrett umulige å gjennomføre i mange afrikanske samfunn.

Spør bare fembarnsmoren Rebecca (44) fra Cibitoke-provinsen i Burundi, en av Afrikas aller fattigste land.

Som så mange andre som tjener til livets opphold i det såkalte uformelle arbeidsmarkedet, er det umulig for henne å flytte arbeidsplassen hjem.

– Jeg lever av å selge tomater og andre grønnsaker. Er jeg borte fra det lokale markedet en hel dag vil det være skadelidende for familien min, sier Rebecca til SOS-barnebyer.

Rebecca lever av å selge grønnsaker på markedet. Foto: SOS-barnebyer Burundi
Rebecca lever av å selge grønnsaker på markedet.

Klarer ikke å holde avstand

På markedet er det stor fare for at Rebecca plukker opp viruset og tar det med seg hjem.

– Vi har vann ved alle innganger, og alle må vaske hendene med såpe før de kommer inn. Men markedet er altfor folksomt til at det er mulig å holde avstand. Jeg frykter at vi alle blir smittet så snart viruset ankommer denne provinsen, sier 44-åringen.

I hennes område av Burundi er det fortsatt ikke registrert smittetilfeller, og det er ikke lagt ned noe forbud mot reiser.

Men i store deler av Afrika gjelder nå drakoniske tiltak som skal hindre koronaviruset fra å spre seg.

Det går hardt ut over levebrødet til millioner av selvstendige håndverkere, folk som lever av å ta kortvarige oppdrag, og gateselgere – som Rebecca.

– Vi har vann ved alle innganger, og alle må vaske hendene med såpe før de kommer inn. Men markedet er altfor folksomt til at det er mulig å holde avstand. Jeg frykter at vi alle blir smittet så snart viruset ankommer denne provinsen.

Arbeidsforbud

85 prosent av alle arbeidere Afrika faller inn i denne kategorien, og de har sjelden noe å falle tilbake på når de ikke får tak i varer fordi grensene er stengt eller det ikke finnes åpne butikker eller markeder der de kan møte kunder og gjøre business.

I praksis blir lockdownen et arbeidsforbud.

– På et kontinent der det ikke finnes noe sosialt sikkerhetsnett stilles de arbeidsløse overfor et veldig enkelt spørsmål: Vil du dø av covid-19 eller av sult? sier den nigerianske sosiologen Lynda Chinenye Iroulo i et intervju med Deutsche Welle.

– Da er det ikke rart at mange ignorerer rådene om at de skal holde seg hjemme. På ett eller annet vis er de nødt til å tjene penger, sier hun.

 

Ber om at pandemien ikke kommer

For Rebecca har frykten for koronaviruset allerede slått inn i familieøkonomien, i form av dårligere salg.

– Før kunne jeg tjene 30 000 burundiske franc (cirka 162 norske kroner, red. anm.) hver dag. Nå har jeg færre kunder og tjener bare rundt 10 000 (54 kroner), forteller hun.

– Jeg har fem barn som skal ha mat hver dag. Jeg må også betale for skolegangen deres, samt klær og andre nødvendigheter. Nå ber jeg på mine knær om at pandemien ikke kommer hit til Cibitoke, sier hun.

Foreldre som ikke kan isolere seg hjemme, risikerer å bli smittet på jobb og videresmitte sin egen familie, er bare en av årsakene til at SOS-barnebyer er ekstra bekymret for afrikanske barn og unge under korona-pandemien.

Foto: Claire Ladavicius

Her kan du lese om flere av årsakene til at mange familier i Afrika kommer til å kollapse de kommende ukene og månedene.

Du kan bidra!

Vi tror våre familieprogrammer, der vi yter støtte til sårbare familier, vil bli særlig viktig i denne perioden.

Du kan bidra til dette arbeidet med 200 kroner ved å sende SMS med kodeord NØD til 2260 (200 kroner).

Du kan også støtte oss ved å overføre et valgfritt beløp til kontonummer 83800873730 (merk overførselen «støtte koronapandemien»), eller bruke Vipps-skjemaet på denne siden.