Gå til hovedinnhold

Vafler til alle

Hvor mange kilo mel trenger du til å mette en hel SOS-barneby med vafler? Svaret er mye!!!

Alle ingrediensene til vaffelrøra ble handlet inn fra det lokale markedet. Foto: Fagforbundet
Alle ingrediensene til vaffelrøra ble handlet inn fra det lokale markedet.

Det var en tungt lastet delegasjon fra Fagforbundet som reiste til Angola i 2012. I bagasjen lå nemlig fem doble vaffeljern. Det ble starten på en ny tradisjon i Huambo.

Vafler er sosialt

Vafler er godt! Dessuten er det å spise vafler sammen veldig sosialt, og de er lette å dele. Mange forbinder også det å servere nystekte vafler som noe omsorgsfullt. Kanskje var det derfor Fagforbundets delegasjon bestemte seg for at de ville steke vafler til hele barnebyen.

Vaffeljernene og tradisjonen er kanskje norsk, men vaflene som serveres i Humabo er  100 prosent kortreiste. Det har de vært siden de ble servert for første gang under delegatsreise i 2012.

Forbud mot bakepulver

Å lage nok røre til en hel barneby innebærer mye råvarer og store spann. Utstyrt med handleliste dro da SOS-ansatte på markedet for å handle inn 20 kilo mel, 18 liter melk, 200 egg, 4 kilo smør og 2 kilo sukker. Noen vil kanskje mene at det skulle vært bakepulver også på denne listen, men der satte Stein Guldbrandsen (Fagforbundets arbeidsutvalg) foten kraftig ned, forteller Kari Baadstrand Sandnes (Fagforbundet Nordland).

- Det skal ikke være bakepulver i vaffelrøre, jeg legger ned forbud mot å kjøpe bakepulver.

Stein Guldbrandsen

– Guldbrandsen var klar i sin tale «Det skal ikke være bakepulver i vaffelrøre. Og flere av oss som har stekt vafler med bakepulver i årevis, måtte innrømme at det faktisk ble bedre uten, sier Baadstrand Sandnes.

Fagforbundets delegasjoner hadde tidlig om morgenen kjøpt med seg 24 kurver jordbær fra lokale selgere utenfor hotellet, som de rørte til vaffelsyltetøy.

Sterke damer

Alt ble blandet i store plastbaljer, og det krevdes mye håndkraft for å få røra jevn. Å røre for hånd var hverken SOS-mødre eller assistenter fremmede for, og de fant frem tresleiver som var dimensjonert for oppgaven.

Da det var tid for å frakte ferdig røre bort til teltet hvor vaffeljernene sto varme og klare, fikk Guldbrandsen problemer.

– Jeg skulle bære bort den ferdige røra, men balja skvulpa og bulte så jeg var redd alt skulle gå i bakken. Da ble jeg reddet av mor Christina som resolutt tok balja, satt den på hodet og gikk med rak rygg til der vi hadde vaffeljernene, forteller Guldbrandsen.

Ny tradisjon

Mens de voksne stekte, tegnet barna på hver sin papptallerken som de senere fikk servert vafler på. Og om den norske delegasjonen på noe tidspunkt hadde vært i tvil om vafler med nyrørt jordbærsyltetøy skulle falle i smak, ble all tvil raskt feid til side av barn (og voksne) som forsynte seg igjen og igjen.

Disse vaffelfestene har blitt et fast innslag på Fagforbundets besøk til SOS-barnebyen i Huambo, og vaffeljernene blir flittig brukt i mellomtiden også.

Du kan støtte Fagforbundets SOS-barneby i Huambo ved å bli fast bidragsyter: