Gå til hovedinnhold

7 bærekraftige gaveideer

Her er gavene du gir bort uten stress, materielt press eller overforbruk.

Mange har et litt ambivalent forhold til førjulstiden, og synes en del av de fine tradisjonene med giverglede og fellesskap, kan drukne litt i stress, press på dyre gaver og et lite bærekraftig forbruk.

Mange foreldre ønsker også at barna skal oppdage at gleden over å gi kan være vel så stor som gleden over å få.

Derfor har vi i SOS-barnebyer laget Omvendt julekalender. I stedet for at lukene inneholder fysiske ting man kanskje ikke helt trenger, er hver luke i stedet en videofortelling om andre barn rundt omkring i verden. Dermed kan den daglige kalenderlukeåpningen i desember bli en koselig familiestund der barna og de voksne kan høre og se hvordan andre barn lever, og snakke om hva dere kan gjøre i hverdagen for å gjøre en forskjell for andre. 

Kanskje setter praten i gang en plan om at også julegavene kan handle om mer enn materielle ting?

Her er 7 tips til gave-ideer som kan bidra til å skape kos fremfor stress i førjulstida:

1. En unik opplevelse

Kjenner du noen som jobber som brannmann? Eller snekker? Eller kanskje noen som spiller i band, fisker eller maler bilder som hobby? Hvorfor ikke gi en helt unik drømmedag til barna dine, som kan få tråkke i sporene til noen som gjør det de drømmer om. Gi dem anledningen til å spørre alle spørsmål de vil og kanskje få gjøre et lite forsøk selv? Om det er å få sitte i forsetet på brannbilen, blande oljemaling i et ekte kunstneratelier eller få gitartips i øvingslokalet til et rockeband  - en uforglemmelig opplevelse blir det garantert!

2. En blank familiedag 

I hverdager som er fulle av stress, hastverk, gjøremål og aktiviteter kjenner man ofte på lengselen etter å bare være sammen og ha god tid. Hvorfor ikke gi i gave en blank dag, der barna kan bestemme hva dere skal gjøre sammen hele dagen? Det eneste kriteriet: At dere er sammen om alt. 

3. Gi en fin jul til noen som ikke har noe

Barn kan kjenne empati for andre barn fra ganske ung alder. Små barn deler gjerne leken sin med barn som gråter og er lei seg, eller gir en klem for å trøste. En symbolsk gave fra ditt barn til et av våre barn i SOS-barnebyer kan nettopp være en slik empati-læring. For en hundrelapp kan du og barnet ditt gi en leke til glede og utvikling, eller bidra til et næringsrikt måltid. Et symbolsk gavekort kan gjøre det mer konkret for barna å se hva de hjelper andre barn med, og gir deg som forelder en anledning til å få en positiv ramme rundt et tema som kan være vanskelig:

5. Konsert-, teater- eller kinobilletter 

Det kan fort bli dyrt på de store teater- og konsertscenene. Men for de ikke altfor store barna er det selve opplevelsen som er viktigst – ikke at dere ser de største stjernene. Lokalteater, dukketeater, gospelkonserter i kirka, eller oppvisninger på videregående skoler med drama/musikklinje. Biblioteket har ofte konserter og forestillinger som er gratis eller ikke koster mye.

6. Lær noe nytt 

Nettet flommer over av "gjør det selv"-videoer innenfor de fleste sjangre. På Facebook er det mange grupper for likesinnede med felles hobby.

Sett sammen ditt eget kurs, med tipsene fra alle disse kildene og gi det i gave til barnet ditt. Kanskje har hun lyst til å invitere med en venn, så kan de ha kurs og lære noe sammen?

7. Lag en byttegruppe – gi barna medlemskap 

Leker er som regel ikke en mangelvare i norske barnerom. Som oftest er det heller litt for mange av dem, fordi barna blir lei av det de har og ønsker seg noe nytt. Men i stedet for å kjøpe enda mer nytt, kan dere oppgradere lekekassa på en mer bærekraftig måte. Hva om dere går sammen med andre familier i barnehagen/klassen og lager en byttegruppe? I byttegruppen kan barna levere inn leker de selv er blitt lei av, og bytte med de andre barnas leker. Medlemskap i gruppen kan barna dine få i gave.