Gå til hovedinnhold

Viet Tri, våren 2017

Viet Tri ligger i Phu Tho-provinsen nord for Hanoi. Til tross for Vietnams betydelige økonomiske framgang de siste par tiårene, lever mange familier i regionen fortsatt i fattigdom.

04. juni 2017

Ekstremvær og tørke bidrar til dårlige leveforhold. Minoriteter og familier i avsidesliggende områder er særlig utsatte. Flere barn har ikke tilgang på utdanning, i tillegg er menneskehandel er en stor utfordring i regionen. I SOS-barnebyen i Viet Tri, får 164 barn et trygt hjem.

134 av disse barna bor i SOS-familier, mens 30 tenåringsgutter bor i ungdomshuset. Det knyttes sterke bånd både mellom mor og barn og mellom søsknene i barnebyen. SOS-mødrene gir barna ros og kjærlighet, og lærer dem samtidig hvordan de skal behandle andre rundt seg.

Utdanning til 1600 barn

I tillegg til barna i barnebyen, får over 1600 barn og ungdom i lokalsamfunnet støtte fra barnebyen gjennom tilgang på barnehage, skole og yrkesopplæring.

I barnehagen i Viet Tri, som åpnet i 1999, går det nå 232 barn. Dette inkluderer 8 barn fra barnebyen. Lærerne i barnehagen er godt opplærte og dedikerte i sitt arbeid, og elsker å jobbe med barna. De fleste lærerne er unge og entusiastiske, og samarbeider godt med hverandre.

Det går rett i overkant av 1000 elever på SOS-barnebyers Hermann Gmeiner skole i Viet Tri. 154 av disse elevene er barn fra barnebyen. Skolen gjorde i fjor en innsats for å renovere fasiliteter og enten fikse eller ersatte diverse utstyr og materiell, for å sikre at det er av god nok standard for dagens utdanning.

Stipender og konkurranser

Skolen tilbyr stipender til fremragende elever og til barn som ikke har råd til skolepenger, og gir også disse barna individuell oppfølging. I tillegg til akademiske fag, fokuserer skolen på IT, språk, musikk, kunst og sport. Elevene deltar på flere lokale, regionale og nasjonale konkurranser, og har vunnet priser i blant annet naturfag og sport. Flere av elevene konkurrete i den nasjonale Phu Dong Sportsfestivalen i fjor, og tok med seg hjem syv gullmedaljer, to søvmedaljer og fire bronsjemedaljer. Lærerene ved skolen, som får kontinuerlig kurs og opplæring, har også vunnet flere kåringer for beste lærere i provinsen.

185 studenter mottok fullt stipend til yrkesfagskolen i Viet Tri dette skoleåret. Dette er 75% av alle studentene ved skolen. Stipendet inkluderer kost og losji.

Forberes på voksenlivet

Barnebyen gir ungdommene i 9.-12. klasse karrierveiledning og støtter dem i prosessen med å velge sin fremtidige studieretning. Flere av de eldre ungdommene som har flyttet ut av barnebyen studerer på universitet eller høyskole, mens de som har fullført sine studier har begynt i jobb. Mot slutten av elevenes skolegang, tar skolen kontakt med mange forskjellige lokale bedrifter og sikrer på denne måten de fleste elevene gode jobbmuligheter.