Keomi (6) og Ehra (4) får støtte gjennom SOS-familieprogrammet i Pristina. Foto: Katerina Ilievska

Veien ut av motløsheten

– Drømmen er å kunne kjøpe nabotomten og sette opp et hus. Skrekken er å måtte flytte tilbake til det gamle huset, uten kjøkken og bad. Det vil være en katastrofe, sier Erxhan (29), og titter bort på de to guttene sine.

Sønnene Keomi (6) og Ehra (4) leker gjemsel rundt en gammel bil som står på gårdsplassen utenfor huset de bor i. Innen sommeren må de flytte ut.

Keomi kommer bort for å vise frem både mattebok og skrivebok. Sirlige rader med bokstaver og tall er kommentert med smilefjes. Det er viktig med skolegang påpeker mamma Hamide (29), selv om det økonomiske situasjonen i landet gjør det vanskelig å få jobb. Uten skole er det i hvert fall ikke noe håp. Erxhan følger opp leksene. Han er opptatt av at barna skal lære å forstå det de lærer, og ikke bare pugge og lære utenat.

Endret situasjon for familien

Han er en oppmerksom far. Det var han ikke før familien kom i kontakt med SOS-barnebyer. Da var han bare motløs. Til å begynne med så han ikke noe poeng i å bli med på yrkesopplæring. Jobber fantes jo ikke uansett. Det tok tid og mange samtaler før han klarte å tro på at faktisk var mulig å endre på situasjon for familien. Han er nå snekker og tar alle oppdrag han kan, likevel er et nytt hus et stykke unna. Men de har mat nok og barna går på skole. Og utenfor porten til gårdsplassen har han satt opp et skilt. «Kjør forsiktig, barn leker»

Keomi, Ehra og foreldrene deres er blant 177 familier som får støtte gjennom SOS-familieprogrammet i Pristina. Gjennom familieprogrammet styrkes godt foreldreskap, utdanning, yrkesveiledning, god helse og tilgang til helsetjenester, samt pedagogisk og psykososial støtte. 

Les mer om hvordan vi jobber med familiene i Kosovo.